x
x

Zdravlje i prirodne znanosti: treći strateški stup za Europsku zdravstvenu uniju

  27.11.2022.

U Health Coalition objavila je viziju europskog zdravlja, potkrijepljenu nizom konkretnih preporuka i političkih prijedloga osmišljenih da se to ostvari. Koalicija je inicijativa s više dionika koja istražuje budućnost zdravstvene skrbi u Europi. Nova vizija EU Health Coalition predstavljena je nedavno u Bruxellesu na trećem EU Health Summitu „Prema Europskoj zdravstvenoj uniji“.

Zdravlje i prirodne znanosti: treći strateški stup za Europsku zdravstvenu uniju

Vizija EU Health Coalition je Europa u kojoj su zdravstveni sustavi i sustavi skrbi, usmjereni su na ljude i pacijente. Nadovezujući se na spoznaje iz globalne pandemije, čvrsto vjerujemo da bi zdravstvo i prirodne znanosti trebale predstavljati treći strateški stup Europe kako bi se ostvarila istinska Zdravstvena unija EU-a.

Priželjkujemo Europsku uniju koja ima cjeloživotni pristup zdravlju – sa zajedničkim fokusom na promicanje zdravlja, prevenciju bolesti i opću dobrobit – kao i na unapređenje liječenja, upravljanja i izlječenja bolesti.

Želimo sustav koji radi na rješavanju nezadovoljenih, neispunjenih zdravstvenih i medicinskih potreba i svakodnevno se bori za smanjenje zdravstvenih nejednakosti u društvu. Predviđamo moderne integrirane usluge utemeljene na pristupu organizaciji, financiranju i upravljanju zdravstvenog sustava koji se temelji na vrijednostima i rezultatima.

Kako bi ostvarila ovu viziju, EU Health Coalition predlaže sljedeće preporuke kreatorima politika EU-a za koje vjerujemo da su praktične i uravnotežene, odvažne i ostvarive te da ih je potrebno odmah provesti:

Digitalna transformacija

U ovom trenutku promjena bez presedana, moramo osigurati da Europski prostor zdravstvenih podataka (EHDS) bude dizajniran za prikupljanje standardiziranih podataka; da se ulaže u digitalnu infrastrukturu i vještine; te da EU prihvaća zajednički pristup potreban kako bi Europa postala svjetsko središte umjetne inteligencije (tzv. AI Hub).

Integracija zdravstvenog sustava 

Kako bismo podržali kontinuitet skrbi unutar država članica i preko granica EU-a, pozivamo na zdravstvene politike i programe EU-a za jačanje i mjerenje provedbe integrirane skrbi i „Zdravlja u svim politikama“. To bi trebalo poduprijeti posebnim izvješćem o „EU Health Systems Integration” unutar  „State of Health in the EU”.

Poticanje istraživanja i inovacija

Kako bi europski građani imali koristi od snažnog ekosustava istraživanja i inovacija, EU mora ulagati u ljudski, intelektualni i inovacijski kapital; osigurati usklađenost između industrijske i farmaceutske strategije EU-a; i potaknuti razvoj preventivnih i terapijskih alata usmjerenih na pacijenta koji ispunjavaju nezadovoljene zdravstvene potrebe pacijenata.

Pristup inovacijama

Kako bi podržala dostupnost inovacija kao plodova istraživanja prema pacijentima, EU bi trebala uspostaviti centar za praćenje inovativnih zdravstvenih tehnologija i kliničkih praksi; podržati pristupe zdravstvenoj skrbi usmjerene na pacijenta i temeljene na ishodima; i promatrati na izdatke za zdravstvo kao na investiciju, a ne kao na trošak.

EU Health Coalition podržava razvoj EU zdravstvene unije. To podupire naš poziv da se javno zdravlje i zdravstveni sektor uzmu u obzir u svim politikama EU-a te da se zdravlje i prirodne znanosti prepoznaju kao treći strateški stup za Europu uz zelenu i digitalnu tranziciju.