x
x

Glavobolja i oslabljeni vid - prikaz mlade bolesnice s meningeomom

  28.11.2022.

Diferencijalna dijagnoza bolesti koja zahvaćaju vidni živac kod mlade žene obično započinje s upalnim poremećajima.

Glavobolja i oslabljeni vid - prikaz mlade bolesnice s meningeomom

Koji je karakteristični nalaz magnetske rezonance kod meningeoma ovojnice vidnog živca?

Meningiomi ovojnice optičkog živca nastaju iz meningealnog tkiva oko vlakana optičkog živca i obično kompromitiraju vid. Radi se o kompresiji optičkog živca koja se pogoršava tijekom vremena. Budući da meningiomi ovojnice optičkog živca obično ne zahvaćaju tkivo optičkog živca, MRI može pokazati karakterističan znak "tramvajske tračnice", uzorak uzrokovan istovremenim povećanjem tumorskog tkiva i bez povećanja optičkog živca. 

Jesu li optocilijarni šantovi tipični za meningeome ovojnice vidnog živca?

Optocilijarni šant žila nastaje kada je drenaža središnje retinalne vene začepljena i krv teče kroz kolaterale u peripapilarne koroidalne vene. Žile optocilijarnog šanta pojavljuju se povremeno u kontekstu drugih stanja, ali klasična povezanost je s meningeomima ovojnice vidnog živca.

Postavalja li se dijagnoza meningioma optičke ovojnice obično biopsijom?

Biopsija ovojnice vidnog živca rijetko se izvodi jer u otprilike 2% pacijenata postupak rezultira sljepoćom zbog vaskularne ozljede vidnog živca. Postoji nekoliko pristupa izvođenju biopsije ovojnice vidnog živca, no najčešći je ulazak kroz medijalni gornji kapak. Ovaj pristup slijedi najkraći put do živca i ne zahtijeva odvajanje ekstraokularnih mišića ili uklanjanje kosti. Osim toga, rez se postavlja u pregib kapka, što ima kozmetički najprihvatljiviji ishod nakon potpunog cijeljenja.

Kako se liječe meningiomi ovojnice vidnog živca?

Meningiomi ovojnice vidnog živca obično se liječe zračenjem. Operacija je povezana s visokim rizikom od sljepoće zahvaćenog oka. U većini retrospektivnih studija, terapija zračenjem rezultirala je trajnom kontrolom tumora u više od 90% slučajeva. Osim kontrole tumora i prevencije kozmetičkih promjena, dodatni ciljevi liječenja su zadržati vid, a ponekad i oporavak, koji će se najvjerojatnije dogoditi ako se liječenje započne u roku od nekoliko tjedana do mjeseci nakon pojave simptoma. Pacijenti s dugotrajnim oštećenjem vida obično se ne oporave.