x
x

HZJZ: Cijepljenje i savjetovanje s liječnikom bez naručivanja

  05.10.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na adresi Rockefellerova 2 organiziraju cijepljenje i savjetovanje s liječnikom bez naručivanja.

HZJZ: Cijepljenje i savjetovanje s liječnikom bez naručivanja

Organizirano je:

  • Cijepljenje protiv COVID-19
  • Cijepljenje protiv HPV-a za sve u dobi do 25 godina
  • Cijepljenje protiv pneumokoka prema medicinskim indikacijama
  • Savjetovanje o drugim bolestima koje uvećavaju rizika za teže oblike bolesti COVID-19 i teže oblike pneumokokne bolesti
  • Savjetovanje o možebitnim kontraindikacijama za cijepljenje
  • Savjetovanje o HPV-u

Od 12. listopada cijepljenje će se održavati svake srijedu od 16 do 20 sati na adresi Rockefellerova 12, edukacijski centar.

Pneumokokno cjepivo Pneumovax je preporučeno i besplatno za sve osobe starije od dvije godine sa sljedećim medicinskim indikacijama:
funkcionalna ili anatomska asplenija
imunokompromitirane osobe (zbog osnovne bolesti ili terapije koju osoba prima)
imunokompetentne osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, dijabetesom melitusom, alkoholizmom, kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji/istjecanja cerebrospinalnog likvora

Za prvu i drugu docjepnu dozu (tzv. 3. i 4. dozu) protiv koronavirusa građani mogu birati između cjepiva koje, osim wuhanskog soja, sadrži BA1 podvarijantu omikrona ili BA4/5 podvarijantu omikrona. S obzirom da su na cjepivo s BA1 podvarijantom provedena istraživanja koja nisu provedena za BA4/BA5 podvarijantu, HZJZ onima koji su neodlučni preporučuje BA1 podvarijantu, no svatko tko želi može se cijepiti s cjepivom za BA4/5 podvarijantu.

Na ovom punktu mogu se cijepiti i djeca u dobi 5 i više godina, a njihovi roditelji savjetovati prije cijepljenja, također bez naručivanja i najave. Djeca na savjetovanje i cijepljenje dolaze u pratnji roditelja.

Cijepljenje mladih protiv HPV-a na punktu bez naručivanja i najave, temeljeno je na preporukama promotivno-preventivnog programa "Zdravo sveučilište" Sveučilišta u Zagrebu, Odbor za zdravstvenu zaštitu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo