x
x

Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19

  21.08.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Preporuke su podložne reviziji sukladno novim spoznajama o vrsti i duljini trajanja zaštite koja se razvija prebolijevanjem bolesti COVID-19 odnosno cijepljenjem i docjepljivanjem.

Privremene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19

1. Primarno cijepljenje

Preporučuje se primarno cijepljenje protiv bolesti COVID-19 svima koji nemaju kontraindikacije za cijepljenje.

Primarno cijepljenje sastoji se od:

- dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer) s razmakom od najmanje tri tjedna,

- dvije doze cjepiva Spikevax (Moderna) s razmakom od najmanje četiri tjedna,

- dvije doze cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) s razmakom od 4-12 tjedana,

- jedne doza cjepiva Johnson&Johnson/Janssen, ili

- dvije doze cjepiva Nuvaxovid (Novavax) s razmakom od najmanje tri tjedna

Moguće je kombiniranje mRNA (Comirnaty i Spikevax) i vektorskih (Vaxzevria i Janssen) cjepiva na način da se cijepljenje započeto cjepivom jednog proizvođača dovrši cjepivom drugog proizvođača, ali je preporučljivo dovršiti primarno cijepljenje onim cjepivom kojim je započeto.

Cjepivo Comirnaty odobreno je za djecu u dobi od 5 godina i stariju te odrasle osobe. U djece od 5 do 11 godina primjenjuje se pedijatrijska formulacija Comirnaty 10 mikrograma, a u djece od 12 godina i starije te odraslih osoba Comirnaty 30 mikrograma.

Cjepivo Spikevax odobreno je za djecu u dobi od 6 godina i stariju te odrasle osobe.

Važno: u djece od 6 do 11 godina cjepivo Spikevax primjenjuje se 50 mikrograma po dozi tj. u upola manjoj dozi (0,25ml) nego u osoba u dobi od 12 i više godina (0,5 ml, 100 mikrograma). Primjena cjepiva Spikevax preporuča se u muških osoba starijih od 40 godina, a kod ženskih neovisno o dobi prema odobrenoj indikaciji. Cjepiva Vaxzevria, Janssen i Nuvaxovid odobrena su za osobe u dobi od 18 godina i starije. Primjena cjepiva Vaxzevria i Janssen preporuča se u osoba u dobi od 50 godina i starijih.