x
x

Konstipacija u teoriji i praksi

  07.09.2022.

U organizaciji Referentnog centra za funkcijske poremećaje GI sustava Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KB Sveti Duh i Sekcije za funkcijske i motilitetne poremećaje te Sekcija za ultrazvuk u gastroenterologiji Hrvatskog gastroenterološkog društva održat će i ove godine poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja liječnika "Konstipacija u teoriji i praksi: Od obiteljskog liječnika i gastroenterologa do kirurga“ dana 17. rujna 2022. godine u Zagrebu.

Konstipacija u teoriji i praksi

Kronična konstipacija je jedan od čestih poremećaja u dječjoj dobi i jedan od najčešćih poremećaja probavnog sustava u odrasloj dobi koji značajno snizuje kvaliteti života te ekonomski opterećenju i pojedinca i zdravstveni sustav. Dijagnostika kronične konstipacije je vrlo kompleksna, sa isključivanjem sekundarnih uzroka i provođenjem daljnjeg evaluacijskog algoritma. U dijagnostici i terapiji kronične konstipacije potrebna je uska suradnja liječnika obiteljske medicine, gastroenterologa i kirurga.

Cilj ovog tečaja je upoznati polaznike s općim značajkama konstipacije, od anatomije i fiziologije normalne defekacije, definicije, etiologije i patogeneze konstipacije do dijagnostičkog pristupa konstipaciji i terapijskih mogućnosti. U sklopu tečaja bit će organizirani on-line prijenosi izvođenja manometrije anorektuma i endoanalnog ultrazvuka. Polaznicima će biti prikazani suvremeni dijagnostički i terapijski algoritmi za konstipaciju uz vježbe (prikazi slučajeva u dječjoj i odrasloj dobi – u sklopu radionice). S obzirom na veliki broj pacijenata u ambulantama obiteljske medicine posebno će se razraditi mjesto i uloga liječnika obiteljske medicine u liječenju konstipacije.

Tečaj je namjenjen liječnicima obiteljske medicine, specijalistima gastroenterologije, specijalizantima gastroenterologije, specijalizantima ostalih subspecijalizacija iz područja interne medicine, specijalizantima hitne medicine i anesteziologije te svim ostale zainteresiranima.

Voditeljica tečaja: Rosana Troskot Perić

Organizacijski odbor: Rosana Troskot Perić, Dragan Jurčić, Žarko Babić

Prijave poslati na E - mail: konstipacija2022@gmail.com (radi dobivanja linka za sudjelovanje: kod prijave navesti način sudjelovanja: on-site ili on-line).

Skup je bez kotizacije i i boduje se prema pravilniku HLK-a.

Tečaj će se održati 17. rujna 2022. godine u Zagrebu, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske ulice, nova zgrada) i uz mogućnost praćenja tečaja on-line.