x
x

Konstipacija u starijoj životnoj dobi

  26.11.2018.

Funkcionalna konstipacija pripada skupini funkcionalnih crijevnih poremećaja. Definira se kao stanje koje karakterizira trajno otežana ili nepotpuna defekacija i /ili nefrekventno micanje crijeva (jednom svaka 3-4 dana) u odsutnosti alarma simptoma i sekundarnih uzroka.

Konstipacija u starijoj životnoj dobi

Funkcionalna konstipacija može imati različite uzročnike: od promjene u prehrani, fizičke neaktivnosti, životnog stila, do primarne disfunkcije motaliteta crijeva. Prevalencija konstipacije i njezin negativni utjecaj na kvalitetu života izraženi su kod osoba starije životne dobi, i to s učestalošću od 26% kod muškaraca i 34% kod žena starijih od 65 godina, dok u domovima za starije i nemoćne taj postotak nadilazi 50%.

Konstipacija je kronični problem kod mnogih pacijenata diljem svijeta. Kod pojedinih skupina ljudi kao što su starije osobe, konstipacija predstavlja značajni zdravstveni problem. Vrlo je čest uzrok posjete liječniku, ali i vrlo čest razlog za samoliječenje. U starijoj populaciji velik je problem i ovisnost o laksativima.

Primarni cilj je riješiti problem konstipacije odabirom sigurnog i učinkovitog laksativa, prevencija daljnjih problema uspostavom normalne funkcije crijeva, uz promjenu prehrane i životnih navika, te sprječavanje navikavanja na laksative.

Ljekarnik svakodnevno u svom radu sudjeluje u identifikaciji uzroka konstipacije, edukaciji pacijenata o prevenciji i u rješavanju tog problema. Iako se uvijek prvo savjetuju promjena životnog stila i nefarmakološke mjere, često se ti savjeti ne slušaju, jer je potrebno vrijeme da bi se vidio rezultat. Potrebno je poticati pacijente na adherenciju te na izbjegavanje navikavanja na laksative. Laksative treba birati prema godinama pacijenata i njihovom zdravstvenom statusu, a važno je u obzir uzeti i mehanizam djelovanja pojedinog preparata.

Predavanje održano na skupu InPharma Probavni sustav, rujan, 2018.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm., univ.mag.pharm. 

VEZANI SADRŽAJ