x
x

Jesu li svi želučani ulkusi maligni?

  11.08.2022.

Eozinofilna granulomatoza s poliangiitisom (EGPA) je vaskulitis malih i srednjih krvnih žila koji uglavnom zahvaća respiratorni trakt, ali potencijalno može zahvatiti bilo koji organski sustav. Tako može biti zahvaćen i gastrointestinalni sustav.

Jesu li svi želučani ulkusi maligni?
Eozinofilna granulomatoza s poliangiitisom je ranije poznata kao Churg-Strauss sindrom.

U radu objavljenom u časopisu Cureus objavljen je zanimljiv slučaj 44-godišnjeg muškarca s astmom i sinusitisom koji je imao nespecifične gastrointestinalne (GI) simptome i gubitak težine. Pacijentu je dijagnosticiran EGPA. Endoskopska obrada GI tegoba otkrila je želučani ulkus i erozije gornjeg GI trakta. Biopsije lezija pokazale su eozinofilnu infiltraciju koja ukazuje na EGPA. Ovaj prikaz bolesnika je rijedak slučaj EGPA u kojem je zahvaćen gastrointestinalni trakt koji je potvrđen histološkom dijagnozom.

Eozinofilna granulomatoza s poliangiitisom (ranije poznata kao Churg-Strauss sindrom) je sistemski nekrotizirajući vaskulitis malih i srednjih krvnih žila, karakteriziran ekstravaskularnim granulomima, eozinofilijom, te infiltracijom tkiva eozinofilima. Javlja se kod ljudi s novonastalom astmom u odrasloj dobi, alergijskim rinitisom, nazalnom polipozom, ili njihovovom kombinacijom. Dijagnoza se potvrđuje biopsijom. Liječi se primarno s kortikosteroidima, a kod teških oblika bolesti, dodaju se drugi imunosupresivi.

Literatura

  1. Warraich MS, Attar B, Khalid S. Not All Gastric Ulcers Are Malignant. Cureus. 2022 Jul 3;14(7):e26535. doi: 10.7759/cureus.26535. PMID: 35936189; PMCID: PMC9345778.
  2. Eozinofilna granulomatoza s poliangiitisom (EGPA). Dostupno na: https://www.hemed.hr/Default.aspx?sid=13279