x
x

Centralna priprema citostatika u Općoj bolnici Pula

  29.07.2022.

U Hrvatskoj se citotoksični lijekovi primjenjuju u 21 zdravstvenoj ustanovi, a s njima radi 716 radnika u zdravstvu. Osobe koje su izložene učincima citostatika tijekom rada su farmaceuti, farmaceutski tehničari, medicinske sestre i tehničari, liječnici te pomoćno osoblje na poslovima čišćenja, transporta i zbrinjavanja otpada.

Centralna priprema citostatika u Općoj bolnici Pula

U većini naših zdravstvenih ustanova još uvijek je, ne samo primjena, nego i rukovanje i priprava citotoksičnih lijekova u području rada medicinskih sestara. Do izloženosti ovim lijekovima dolazi pod različitim okolnostima, počevši od njihove proizvodnje, prijevoza od proizvođača do korisnika, pohrane na mjestima skladištenja, pripreme infuzijskih otopina, primjene lijekova i naposljetku uklanjanja citotoksičnog otpada. Ova se radna mjesta smatraju radnim mjestima s posebnim uvjetima rada unatoč primjeni svih raspoloživih sigurnosnih mjera i propisa pri radu s ovim lijekovima.

Potencijalni putevi unosa opasnih lijekova su sljedeći:

  • Inhalacija – izloženost aerosolu (povezano s pripremom);
  • Kožna apsorpcija – izravan dodir kože sa citostatikom (povezan sa pripremom ili primjenom);
  • Gutanje ili apsorpcija kroz sluznice (povezano s konzumacijom hrane i pića u okruženju gdje se priprema lijek);
  • Ubodni incident.

S izgradnjom nove bolnice u Puli uređeni su i prostori nove bolničke ljekarne prema Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Sukladno Pravilniku osiguran je posebno izdvojen prostor i dobavljena je oprema za pripremu antineoplastične terapije, što sve udovoljava pravilima dobre ljekarničke, proizvođačke i dobre laboratorijske prakse. Konfiguracija prostorija dizajnirana je na način da se kontaminacija mikroorganizama i čestica smanji na minimum.

Za rad se koriste sigurni radni stolovi za citostatike (izolatori), opremljeni komorom za dekontaminaciju na bazi vodikovog peroksida.

Ugrađen je ispušni sustav za radnu površinu te ventilacijski sustav koji dovodi u odgovarajućoj mjeri pročišćen i svjež zrak u radni prostor. Novi, suvremeni laboratorij za centralnu pripremu citostatika i biološke terapije u sklopu bolničke ljekarne započeo je s radom početkom travnja 2021. godine. Uz KBC Zagreb, OB Pula je zasad jedina opća bolnica u Hrvatskoj koja je uvela dvije velike promjene u odnosu na dosadašnju pripremu. Prešlo se s volumetrijskoga na gravimetrijski način rada, uz primjenu novoga aplikativnog sustava (CATO), a čitav proces izrade terapije odvija se u posebnim izolatorima.

Radi se o jedinstvenom postupku koji pacijentima donosi veću sigurnost, točnije doziranje i smanjivanje mogućnosti pogreške na minimum. Istovremeno je osigurana maksimalna zaštita djelatnika koji sudjeluju u pripremi i aplikaciji citostatičkih pripravaka.

Gravimetrijska izrada primjenjuje novo aplikativno rješenje koje podrazumijeva korištenje računalne vage za točno izračunavanje doza lijeka za pojedinog pacijenta prema njegovim laboratorijskim nalazima te površini tijela. Uporaba lijeka se kontrolira barkodiranjem, tako da je mogućnost pogreške svedena na minimum. Ovaj sustav pripreme složen je tako da kontrolira raspolaganje viškovima lijekova koji se generiraju pri izradi, što značajno utječe na farmakoekonomske parametre, odnosno akumuliranje značajnih ušteda. Sustav osigurava točnu signaturu s nazivom i količinom ostatka lijeka. Gotov pripravak označen je imenom i prezimenom pacijenta te nazivom i dozom antineoplastika. Prijavljivanje nuspojava je olakšano jer se točno zna koju seriju lijeka i kojeg roka valjanosti je koji pacijent primio.

Lara Selovin