x
x

Međunarodni dan Sjögrenovog sindroma, 23. 7.

  22.07.2022.

Sjögrenov sindrom (SS) je kronična je upalna bolest koja se manifestira suhoćom ustiju (kserostomija) i suhoćom očiju (kseroftalmija). Bolest je često je povezana s artralgijama i upalnim bolestima vezivnog tkiva.

Međunarodni dan Sjögrenovog sindroma, 23. 7.

Sjögrenov sindrom je heterogena bolest koja se najčešće prezentira blagim kliničkim tijekom, a u manjeg dijela bolesnika poprima teški oblik sa sistemskim manifestacijama i lošim ishodom. 

Sjögrenov sindrom (SS) je sistemska autoimuna bolest koja je histološki karakterizirana gustom limfocitnom infiltracijom egzokrinih žlijezda koja dovodi do oštećenja njihove funkcije. U etiopatogenezi razmatraju se endogeni čimbenici kao što su genski HLA polimorfizmi i povećana ekspresija gena koji sudjeluju u proizvodnji interferona. Kao mogući egzogeni čimbenici i pokretači imunološkog odgovora u patogenezi SS, spominju se razni virusi.

Kao mogući egzogeni čimbenici i pokretači imunološkog odgovora u patogenezi SS, spominju se razni virusi (citomegalovirus, Epstein-Barrov virus, humani T limfotropnog virusa tipa 1 i dr.) koji stvaranjem imunološkog kompleksa aktiviraju Toll-like receptore (TLR 3, 7 i 9) što dovodi do aktivacije stanica urođene imunosti i proizvodnje interferona (IFN).