x
x

Postupci za liječenje sindroma pečenja usta

  10.12.2016.

Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda bio je analizirati dokaze iz kliničkih pokusa u kojima su ispitane terapije za koje se smatra da pomažu ublažavanju simptoma u osoba sa sindromom pečenja usta.

Postupci za liječenje sindroma pečenja usta

 

Dosadašnje spoznaje

Sindrom pečenja usta je često i bolno stanje. Simptomi uključuju pečenje, suhoću ili neugodan osjećaj u ustima i promjene okusa, bez vidljivog (jasnog) osnovnog medicinskog ili stomatološkog uzroka. Sindrom pečenja usta je obično dugotrajan, a može dovesti do smanjenja kvalitete života (QoL). U ovom trenutku znanstvena istraživanja pokazuju da je sindrom pečenja usta uzrokovan oštećenjem živaca. Postoje mnoge dostupne terapije, uključujući lijekove za anksioznost i druga psihološka stanja, lijekove za veću proizvodnju sline, zaštitne barijere i terapije koje se primjenjuju na površinu usta.

Obilježja uključenih istraživanja

Ovaj pregled studija je proveden u okviru Cochrane skupine za oralno zdravlje. Dokazi se odnose na istraživanja objavljena do 31. prosinca 2015. godine.

Pronašli smo 23 studije u kojima je sudjelovalo 1121 ljudi (83% su bile žene). Objavljene su između 1995. i 2015. godine. Dvadeset i jedna studija je procjenjivala kratkoročno (do tri mjeseca) ublažavanje simptoma, a četiri studije su procjenjivale dugoročno (od tri do šest mjeseci) ublažavanje simptoma. Sedamnaest studija je navelo podatke o pojavi nuspojava, sedam studija je procjenjivalo mjeru kvalitete života, a dvije studije su procjenjivale promjene u okusu i osjećaj suhoće.

Sve terapije uključene u ovaj pregled su uspoređene s placebom (lažno liječenje). Analizirane terapije su bile: antidepresivi i antipsihotici (dvije studije), lijekovi protiv konvulzija (jedna studija), vrste sredstava za smirenje (četiri studije), stimulatori izlučivanja sline (jedna studija), dodaci prehrani (12 studija), usmjerena energija valova (jedna studija), fizičke zapreke (jedna studija), psihološke terapije (jedna studija) i terapije koje se primjenjuju na površinu usta (pet studija).

Ključni rezultati

Kratkoročno ublažavanje simptoma

Pronašli smo dokaze o kratkoročnom ublažavanju simptoma kod usmjerene energije valova (jedna studija, 58 sudionika), klonazepama - vrste sredstava za smirenje koja se koristi lokalno (koji se drži u ustima prije nego se ukloni i koji također djeluje kao antikonvulzivni lijek; dvije studije, 111 sudionika), tanke plastične navlake za jezik, (jedna studija, 50 sudionika),i antikonvulzivnog lijeka gabapentina (jedna studija, 100 sudionika).

Nije bilo razlike u ublažavanju kratkoročnih simptoma nakon terapije antidepresivima, stimulansima sline i klonazepama - druge vrste sredstva za smirenje koji se uzima na usta. Nismo bili u mogućnosti pokazati da li dodaci prehrani ili terapije primijenjene na površinu usta osiguravaju ublažavanje simptoma u kratkom roku ili ne.

Kratkoročno ublažavanje simptoma nije bilo prikazano ni za jednu studiju koja je ispitivala psihološku terapiju.

Dugoročno ublažavanje simptoma

Pronašli smo dokaze o dugoročnom ublažavanju simptoma za psihološke terapije (jedna studija, 30 sudionika), sredstva za ispiranje usta (jedna studija,18 sudionika) i lokalno davanje sredstva za smirenje pod nazivom klonazepam (jedna studija, 66 sudionika).

Pronašli smo da nije bilo razlike u dugoročnom ublažavanju simptoma za dodatke prehrani ili liječenja primijenjenog na površini usta.

Studije koje su ispitivale antidepresive, usmjerenu energiju valova, stimulanse sline, antikonvulzivne lijekove, ili psihološke barijere nisu procijenile dugoročno ublažavanje simptoma.

Promjena u kvaliteti života

Bilo je dokaza o kratkoročnom poboljšanju kvalitete života kod usmjerene energije valova (jedna studija, 58 bolesnika), premda nije bilo razlike pronađene kod antidepresiva, sredstava za smirenje, dodataka prehrani i tjelesnim barijerama. Ni jedna studija nije procijenila dugoročne promjene kvalitete života.

Promjena okusa ili osjećaja suhoće

Nekoliko studija je procjenjivalo kratkoročne promjene u okusu ili osjećaju suhoće (nijedna nije ocjenjivala ove rezultate dugoročno), ali nije bilo dovoljno dokaza za procijeniti učinke liječenja na tim rezultatima.

Nuspojave

Nuspojave su češće zabilježene nakon uzimanja antidepresiva (vrtoglavica i pospanost: jedna studija, 37 ljudi) i uz dodatak prehrani pod nazivom alfa lipoična kiselina (ALA), sa ili bez drugih sastojaka (glavobolja: dvije studije, 118 ljudi, te želučane tegobe: tri studije, 138 ljudi).

Kvaliteta dokaza

Sveukupno, pronašli smo vrlo nisku kvalitetu dokaza za svaki kratkoročni i dugoročni rezultat koji smo istražili (ublažavanje simptoma, promjene u kvaliteti života, okusa i osjećaj suhoće, te nuspojave) u svim vrstama analiziranih terapija: antidepresivi i antipsihotici, antikonvulzivni lijekovi, vrste sredstva za smirenje, stimulansi sline, dodatci prehrani, usmjerena energiju valova, tjelesne barijere (osim nuspojava, koje su bile procijenjene kao niska kvaliteta), psihološke terapije i terapije koje se primjenjuju na površinu usta. Budući smo našli svega nekoliko studija s niskim rizikom pristranosti, trenutno nismo u mogućnosti dokazati ili opovrgnuti učinkovitost bilo koje terapije za liječenje sindroma pečenja usta.

Bilješka o prijevodu:

Hrvatski Cochrane

Prevela: Ivana Sruk

Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr