x
x

Dermoidna cista nosa - prikaz slučaja

  21.03.2022.

Kongenitalne frontonazalne dermoidne ciste su vrećaste izrasline koje su prisutne pri rođenju. Najčešće se javljaju oko središnje linije dorzuma nosa i smještene su od glabele do baze kolumele. Zbog nespecifičnog izgleda često ostaju neprepoznate do razvoja komplikacija. Dermoidne ciste nosa se liječe kirurški, a odluka o zahvatu ovisi o dobi djeteta i mogućim komplikacijama.

Dermoidna cista nosa - prikaz slučaja

Uvod: Dermoidne ciste nosa su rijetke kongenitalne anomalije nastale zbog defekta neuralne cijevi u ranom embrionalnom razvoju. Prezentiraju se kao mekotkivna masa, te mogu biti smještene između glabele, duž dorzuma nosa, sve do baze kolumele. Zbog nespecifičnog izgleda često ostaju neprepoznate do razvoja komplikacija. U dijagnostici je značajna slikovna obrada, a liječenje je kirurško.

Prikaz slučaja: Žensko dijete u dobi od 4 mjeseca je inicijalno pregledano zbog mekotkivne tvorbe dorzuma nosa do 4 mm u promjeru, prisutne od rođenja. Učinjena je slikovna obrada magnetskom rezonacijom, te su dobiveni slikovni prikazi cističnih lezija koje morfološki odgovaraju dermoidnoj cisti nosa. Zbog niske životne dobi djeteta indicirano je redovito praćenje, a s navršenih 16 mjeseci života učinjen je kirurški zahvat. Pristupi se obrnutom T incizijom na kožu dorzuma nosa iznad promjene, te se subkutane tvorbe ekscidiraju, potom se učini medijalna osteotomija i ekstirpacija tumora, a tračak koji se širi prema duri se presječe. Pristiglim patohistološkim nalazom verificirana je dermoidna cista. Postoperativno praćenje prolazi uredno, te se kontrolnom magnetskom rezonancijom nakon 6 mjeseci i nakon dvije godine ne nalazi rezidue.

Zaključak: Rano prepoznavanje i kirurško liječenje su nužni kako bi se spriječila mogućnost razvoja lokalne atrofije kosti, distorzije nosa, te intrakranijalnih infekcija. Dermoidne ciste nosa se liječe kirurški, a odluka o zahvatu ovisi o dobi djeteta i mogućim komplikacijama.

Mateja Đenović , Marcel Marjanović Kavanagh