x
x

Vitrualni forum: Debljina i održivost našeg Planeta – jesmo li zakasnili?

  23.02.2022.

PETICA-igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora i Agencija za odgoj i obrazovanje poziva na već tradicionalni, peti po redu Croatian Obesity Forum koji će se održati 4. ožujka 2022., povodom Svjetskog dana debljine. Forum će se održati u virtualnom formatu, od 14:00 do 16:30 sati.

Vitrualni forum: Debljina i održivost našeg Planeta – jesmo li zakasnili?
Sva hrana koju unosimo osigurana je kroz prehrambene sustave na Planeti, a oni su najveći uzročnici emisija stakleničkih plinova.

Ovogodišnji Forum bit će posvećen temama ključnim za održivost našeg Planeta. Naime, sve je više dokaza kako naš prehrambeni sustav u svim faza „od polja do stola“ te kroz otpad koji se pritom stvara pridonosi globalnoj ekološkoj krizi. Sve navedeno ima značajan utjecaj i na kvalitetu i dostupnost hrane, a time i na zdravstveni status svakog pojedinca.

U sklopu Foruma prikazati će se najnovija saznanja s područja javnog zdravstva, prehrambene tehnologije, nutricionizma i kineziologije od strane vrhunskih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom i radom na području ove tematike.  

Debljina ugrožava održivost Zemlje?

Naime, statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije nam pokazuju da su 39 milijuna djece do pet godina imali prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu u 2020. godini. Poznato je da debela djeca nerijetko postaju debele odrasle osobe.

Znamo da je debljina bolest koja se definira kao prekomjerno nakupljanje masnog tkiva koje nastaje kao posljedica prekomjernog unosa energije. Ova bolest se smatra metaboličkim rizičnim čimbenikom za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti (srčanožilna oboljenja, dijabetes tipa 2, karcinomi, respiratorna oboljenja). Kronične nezarazne bolesti nalaze se u podlozi čak 71% uzroka smrti na godišnjoj razini, a od istih premine 41 milijun ljudi.

Istraživanja ukazuju na to da su prekomjerni unos hrane i to one procesirane, bogate solju, zasićenim masnoćama i/ili jednostavnim šećerima, kao i manjak tjelesne aktivnosti, ključni čimbenici povezani s pandemijom debljine. Sva hrana koju unosimo osigurana je kroz prehrambene sustave na Planeti, a oni su najveći uzročnici emisija stakleničkih plinova. U poljoprivredne svrhe koristi se oko 30% ukupne površine zemlje, oko 70% izvora svježe vode te se upravo gubitak biljne i životinjske bioraznolikosti dovodi u vezu s istim.

Stručnjaci upozoravaju na važnost ubrzane nutritivne tranzicije kojom bi se poticala proizvodnja hrane koja je nutritivno bogata (voće, povrće, leguminoze, riba), a smanjila ona kojom se dodatno potiče unos energetski bogate i nutritivno siromašne hrane (slastice, grickalice) povezane s povećanjem rizika od razvoja debljine.

Program PETICA – igrom do zdravlja svojim aktivnostima od 2014. godine ima za cilj dodatno staviti naglasak na važnost stvaranja zdravijih životnih navika kroz unos hranjivih, sezonskih i lokalno uzgojenih namirnica te redukciju sjedilačkog načina življenja i pasivne zabave u djece kako bi se prevenirala debljina.

Nastavno na sve navedeno, ovogodišnji Croatian Obesity Forum posvećen je podizanju svijesti o zdravijim prehrambenim odabirima, redovitoj tjelesnoj aktivnosti, brizi o okolišu kako bismo potaknuli sve na odabir zdravijeg životnog stila, a time i čuvanju Planete jer vjerujemo da još nismo zakasnili.

Izvor: Petica