x
x

Predstavljena kuharica na brajici

  20.09.2011.

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI" predstavila je brajevo izdanje kuharice "Ugostiteljsko kuharstvo", autora Vedrana Habela.

Predstavljena kuharica na brajici

Na sinoć održanom predstavljanju u prostorijama Gradske knjižnice Zagreb moderator programa bio je redatelj i glumac Mario Kovač, kuhar Vedran Habel supervizirao je slijepe osobe koje su demonstrirale dio svojih vještina praveći kanape-sendviče pred posjetiteljima, a glumci Ankica Dobrić i Goran Grić su postavljanjem pitanja otkrivali način njihovog snalaženja u kuhinji, priopćila je udruga.

Udžbenik je objavljen u sklopu projekta "Mala škola kuhanja", čiji je cilj potaknuti osobe s invaliditetom na samostalno kuhanje i omogućiti razvoj vještina kuhanja kod osoba s različitim oštećenjima.

Prilagodbom na brajicu svim polaznicima radionica kuhanja, koje će se održati u listopadu, studenom i veljači, osiguran je pristup sadržaju koji je izradio sam voditelj i kuhar, a koji se koristi u srednjim turističko-ugostiteljskim školama. Projekt se provodi uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, navodi se u priopćenju.

Braillovo pismo ili brajica je točkasto reljefno pismo za slijepe. Ime mu potječe od njegova tvorca, francuskog pedagog za slijepe Louisa Braillea (1809. - 1852). Braillea, koji je bio slijep od svoje treće godine, nazivaju "ocem pismenosti slijepih".

Riječ brajica kao naziv za pismo za slijepe Louisa Braillea prvi je upotrijebio prof. Mirko Vidulić iz Zagreba. Brajicu je za potrebe svog prvog učenika, a kasnije i prvog Zavoda za slijepu djecu, uveo u Hrvatsku prvi hrvatski tiflopedagog Vinko Bek.

Hina