x
x

Najčešći psihijatrijski poremećaji u palijativnoj medicini

  02.11.2021.

Psihoonkologija bavi se istraživanjem psihičkih čimbenika u okvirima multidimenzionalnog razumijevanja zloćudnih bolesti. Uključuje dijagnostičke, terapijske, edukativne i istraživačke aktivnosti psihijatara u onkološkim institucijama, odnosno u sklopu onkološkog tima. Dosadašnja istraživanja, kao i iskustva iz prakse, doprinijeli su boljem razumijevanju psihosocijalnih pitanja onkoloških bolesnika.

Najčešći psihijatrijski poremećaji u palijativnoj medicini
Kod onkoloških bolesnika najčešće se pojavljuje depresivni poremećaj, poremećaj prilagodbe i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i ostali anksiozni poremećaji, ali i delirij i drugi kognitivni poremećaji.

Cilj palijativne skrbi je poboljšati kvalitetu života osoba sa životno ograničavajućim stanjima i kvalitetu života njihovih obitelji, ne samo tretirajući tjelesne simptome već i brinući o psihičkim, društvenim i duhovnim potrebama. Psihoonkologija bavi se istraživanjem psihičkih čimbenika u okvirima multidimenzionalnog razumijevanja zloćudnih bolesti. Uključuje dijagnostičke, terapijske, edukativne i istraživačke aktivnosti psihijatara u onkološkim institucijama, odnosno u sklopu onkološkog tima. Dosadašnja istraživanja, kao i iskustva iz prakse, doprinijeli su boljem razumijevanju psihosocijalnih pitanja onkoloških bolesnika.

Psihoonkologija se bavi psihičkim reakcijama na zloćudnu bolest u bolesnika, članova obitelji i pružatelja pomoći, ali i psihičkim ponašanjem, biološkim i socijalnim čimbenicima koji utječu na rizik za nastanak tumora, njegovo otkrivanje, liječenje i preživljavanje. Istraživanja su pokazala da veliki broj onkoloških bolesnika (trećina do polovina) ima i neki oblik psihijatrijskih poremećaja. Kod onkoloških bolesnika najčešće se pojavljuje depresivni poremećaj, poremećaj prilagodbe i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i ostali anksiozni poremećaji, ali i delirij i drugi kognitivni poremećaji. Treba naglasiti da čak kod 30 % do 40 % bolesnika psihijatrijske i psihičke poteškoće nisu prepoznate bez obzira na prisutnost simptoma te je kod takvih bolesnika nužno psihijatrijsko liječenje.

prof. prim. dr. sc. Dunja Degmečić, dr. med.

Predavanje održano na Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije OSNOVE PALIJATIVNE SKRBI, Osijek, rujan/listopad 2021.