x
x

Postoji li veza između cijepljenja protiv COVID-19 i pogoršanja astme?

  28.09.2021.

Postoji već dosta objavljenih radova o ulozi akutne infekcije uzrokovane sa SARS-CoV-2 na egzacerbaciju astme i o dugoročnom utjecaju virusa na plućnu funkciju bolesnika s astmom. Međutim, potencijalni utjecaj cjepiva protiv COVID -19 na astmu dosada nije istražen.

Postoji li veza između cijepljenja protiv COVID-19 i pogoršanja astme?

U radu objavljenom u časopisu International Journal of Infectious Diseases opisan je prikaz bolesnice u dobi od 28 godina kod koje je zabilježeno pogoršanje simptoma astme nakon primljene druge doze mRNA cjepiva BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) u bolnici, IRCCS Policlinico San Matteo iz Pavije, u sjevernoj Italiji. Pacijentica je zaposlena u bolnici već četvrtu godinu, a kao i svi zdravstveni radnici u ustanovi, cijepljena je početkom 2021. Povremeno je pušila, a u anamnezi ima već 10 godina dijagnozu astme i sezonskog alergijskog rinitisa. Bila je negativna na SARS-CoV-2 na nekoliko PCR i seroloških testova.

Nakon primitka druge doze cjepiva, počela je osjećati pogoršanje respiratornih simptoma. Nakon teškog napada astme, bolesnica je liječena monoklonskim protutijelom, mepolizumabom.

Ovaj prikaz bolesnice sigurno nije dovoljan za donošenje zaključka o povezanosti pogoršanja astme i cjepiva protiv COVID-19. Iako se uzročno-posljedična veza između cijepljenja protiv SARS-CoV-2 i pogoršanja osnovne bolesti, astme, može samo pretpostaviti, autori smatraju da je njihov prikaz poticaj za daljnja istraživanja. To je osobito važno zbog trenutnog masovnog cijepljenja djece i adolescenata širom svijeta.

International Journal of Infectious Diseases 2021 DOI:https://doi.org/10.1016/j.ijid.2021.09.026