x
x

Europsko istraživanje učinkovitosti cjepiva protiv bolesti COVID-19

  05.05.2022.

U lipnju 2021. Hrvatski zavod za javno zdravstvo se zajedno s partnerima iz županijskih zavoda za javno zdravstvo priključio provođenju europskog istraživanja učinkovitosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u općoj populaciji. Provođenje projekta organizirao je i koordinirao Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) u suradnji s EpiConceptom.

Europsko istraživanje učinkovitosti cjepiva protiv bolesti COVID-19

Služba za epidemiologiju HZJZ-a dugi niz godina sudjeluje kao nacionalni koordinator u provođenju studija učinkovitosti cjepiva, što se prvenstveno odnosilo na procjenu učinkovitosti sezonskih cjepiva protiv gripe u sklopu I-MOVE mreže (engl. Integrated Monitoring of Vaccines in Europe), a ovo iskustvo i suradnja ostvarena tijekom godina olakšala je organizaciju i provođenje istraživanja učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 za vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

Cilj ovog istraživanja bio je u općoj populaciji na razini primarne zdravstvene zaštite izmjeriti učinkovitost cjepiva protiv laboratorijski potvrđene bolesti COVID-19, procijeniti učinkovitost različitih vrsta cjepiva (npr. mRNA cjepiva, adenovirusna cjepiva), razumjeti koji čimbenici utječu na učinkovitost cjepiva protiv bolesti COVID-19 i trajanje zaštite, te pokušati procijeniti učinkovitost cjepiva u odnosu na cirkulirajuće varijante SARS-CoV-2 virusa. U istraživanje su uključeni ispitanici koji su dali pristanak za istraživanje iz pet županija (Grad Zagreb, Osječko-baranjska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Varaždinska), u razdoblju od lipnja do listopada 2021. godine. Kako bi se postigla veća preciznost i brža procjena učinkovitosti, podaci ispitanika iz više zemalja koje sudjeluju u provođenju istraživanja se udružuju (engl. „pooling“) i analizom se dobivaju rezultati koji pridonose razumijevanju učinkovitosti cjepiva u populaciji i čimbenika koji utječu na učinkovitost.