x
x

Pneumokokne bolesti kod djece u Hrvatskoj

  14.02.2018.

Procjena Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Hrvatsku pokazuje kako od pneumokokne pneumonije godišnje oboli 234 djece mlađe od pet godina.

Pneumokokne bolesti kod djece u Hrvatskoj

Stopa obolijevanja iznosi 115,02 na 100000 djece mlađe od 5 godina.

Uz to, 12 djece mlađe od pet godina oboli od pneumokoknog meningitisa (stopa: 5,81 na 100000).

Od teških oblika pneumokokne bolesti, procjenjuje WHO, godišnje oboli 177 djece u Hrvatskoj.

Upala srednjeg uha je najčešća klinička manifestacija pneumokokne bolesti kod djece - u Hrvatskoj se svake godine evidentira nekoliko desetaka tisuća upala srednjeg uha kod djece predškolske dobi, a znatan dio ovih bolesti je uzrokovan pneumokokom.

Pneumokokna bolest je termin koji se koristi za bolesti koje uzrokuje bakterija Streptococcus pneumoniae, poznata i kao pneumokok.

Ozbiljne bolesti koje pneumokok može uzrokovati su upala pluća, meningitis i febrilne bakterijemije, dok su upala srednjeg uha (otitis media), bronhitis i upala sinusa (sinusitis) obično blaže manifestacije bolesti uzrokovane pneumokokom.

Pneumokok se prenosi direktnim kontaktom s respiratornim izlučevinama oboljele ili zdrave osobe koja je kliconoša (nositelj) pneumokoka.

U razvijenim se zemljama teški oblici bolesti javljaju uglavnom u djece ispod dvije godine života i u starijih osoba.

Slabiji imuni sustav povećava mogućnost infekcije i razvoja bolesti.

Sve je češće prisutna rezistencija pneumokoka na konvencionalne antibiotike, što dodatno iziskuje pronalaženje drugih efikasnih metoda kontrole pneumokokne bolesti, primjerice cjepiva.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr