x
x

13. Kongres Hrvatskog kardiološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem

  21.01.2021.

Izdvajamo program drugog dijela 13. kongresa HKD-a koji se u uvjetima pandemije održava virtualno, od 21. do 24. siječnja 2021. godine.

13. Kongres Hrvatskog kardiološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem

Program – https://www.kardio-kongres2020.com/program.php

Kongresni portal: https://www.kardio-kongres2020.com/index.php

U novom broju časopisa Cardiologia Croatica objavljeni su kongresni sažeci te novi postupnik dijagnostike i liječenja akutnog infarkta miokarda

Godina 2020. dramatično je promijenila naše živote. Isprva, u proljetnom suočavanju s prvim valom pandemije koronavirusa, svijet je zastao, a tako i naša domaća i inozemna okupljanja. Tijekom ranoga ljeta činilo se da je najgore prošlo pa smo počeli planirati stručne sastanke, simpozije i kongrese, pa i naše središnje dvogodišnje zbivanje, 13. po redu Kongres Hrvatskoga kardiološkog društva. Već u kolovozu postalo je sve jasnije da će drugi pandemijski val biti gori od prvoga i da sva naša okupljanja moramo odgoditi za bolja vremena. Međutim, unatoč svemu, naša kardiologija živi i napreduje, a nismo prekinuli niti prilično živu suradnju s Europskim kardiološkim društvom i drugim međunarodnim kardiološkim udrugama odnosno s našim kolegama i njihovim timovima u Europi i u Svijetu. Uspostavljena je prilično uspješna komunikacija elektroničkim kanalima, uključujući i održavanje savjetodavnih odbora, mrežnih seminara, ali i kongresa. Hrvatsko kardiološko društvo odlično se prilagodilo novonastalim okolnostima i u proteklim mjesecima održalo brojne virtualne skupove sa širokim rasponom tema i uzornom posjećenošću. Budući da nažalost naš kardiološki kongres planiran za prosinac neće biti moguće održati kao prethodno tj. okupljanjem oko tisuću sudionika – članova našega društva te inozemnih i domaćih gostiju, odlučili smo organizirati 13. Kongres Hrvatskoga kardiološkog društva u virtualnom obliku. Budući da je 12. Kongres bio održan 2018, logično je ne preskočiti pregled dvogodišnjeg razvoja hrvatske kardiologije, ali i prikazati bitne novosti u europskoj i svjetskoj kardiologiji. Naravno, jedna od tema bit će posebnosti kardiovaskularne patologije u pandemiji koronavirusne bolesti, kako općenito tako i u našim konkretnim okolnostima. Kongres ćemo održati u dva dijela, u prosincu i u siječnju, jer sudionici neće biti u prigodi tražiti plaćeni dopust pa će se Kongres odvijati u poslijepodnevnim satima. Osim toga, poznato je da je i vrijeme odražavanja pozornosti pri praćenju virtualnog sadržaja bitno kraće nego na klasičnim kongresima. Strukturu Kongresa činit će znanstvene sekcije s osvrtima i raspravama pozvanih predavača o odabranim temama u kardiologiji, izvorna priopćenja kao ekvivalent moderiranim posterskim sekcijama te sponzorirani sadržaji u vidu satelitskih simpozija ili izdvojenih predavanja. Bit će tu i virtualni izložbeni prostori naših sponzora, kao i njihovi oglasi. Velika je čast što će nam i ovaj put pokrovitelj Kongresa biti Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odnosno njezin Razred za medicinske znanosti. Pozivam Vas da se u što većem broju aktivno pridružite Kongresu, poglavito Vašim izvornim priopćenjima koja će biti objavljena na kongresnoj elektroničkoj platformi i tiskana u posebnom izdanju našega časopisa Cardiologia Croatica.

Akademik Davor Miličić