x
x

Psihološka pomoć zdravstvenim radnicima u uvjetima COVID-19

  08.12.2020.

Profesionalni sindrom izgaranja – psihološka pomoć zdravstvenim radnicima u uvjetima COVID-19, objavljena je na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Psihološka pomoć zdravstvenim radnicima u uvjetima COVID-19

Profesionalni sindrom izgaranja (burnout sy) definira se kao stanje mentalne i fizičke iscrpljenosti uzrokovane profesionalnim životom i izloženosti produljenom stresu. Stres prisutan kod zdravstvenih radnika uvijek je bio aktualno pitanje. To je djelomično zato što medicinska služba uključuje brigu o životima drugih ljudi, a pogreške mogu biti skupe te ponekad i nepovratne.

Trenutna pandemija, COVID-19, osim što je značajno utjecala na svaki aspekt svakodnevnog života,  dodala je na već visoku razinu stresa s kojim se medicinski radnici suočavaju na globalnoj razini.  Glavni fokus tijekom ove pandemije bio je na brizi za zdravstveno stanje pacijenta, sprečavanje širenja ili barem ograničavanje širenja virusa. Ovo je zasigurno bitno s gledišta upravljanja pandemijom no potrebe zdravstvenih radnika te njihovo mentalno zdravlje također trebaju biti sagledane i očuvane. Prošlo je gotovo 10 mjeseci od pojave Sars-Cov-2 virusa u Hrvatskoj. Iako smo svjesni da je ova pandemija prolazna situacija izloženost stresu kroz ovaj dugi vremenski period zacijelo je dovela do sniženja ili čak iscrpljenja psihofizičkih kapaciteta dijela zdravstvenih radnika.

U svrhu pružanja podrške zdravstvenim radnicima i očuvanja njihovog mentalnog zdravlja Hrvatska psihološka komora otvorila je dvije dežurne telefonske linije na kojima će raditi klinički psiholozi, a koje će biti otvorene od 0-24 sata. Zdravstveni djelatnici za psihološku podršku mogu se obratiti na telefonske brojeve 091/ 939 5944 i 091/ 941 5114 (linije kreću s radom 4.12.2020.).

Pomoć možete potražiti i u Nastavnom zavod za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ osobno ili putem telefona/e-maila.

Kolege psihijatri iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dostupni su na tri lokacije, te dva dana u tjednu rade poslijepodne:

Remetinečki gaj 14 ; tel: 01/383-0088 (radno vrijeme: pon/sri/pet 08-16; uto/čet 12-20)

marija.jukic@stampar.hr; dinko.stajduhar@stampar.hr

Mirogojska cesta 11 ; tel:  01/383-0066 (radno vrijeme: pon/sri/pet 08-16; uto/čet 12-20)

danica.romac@stampar.hr; mirjana.orban@stampar.hr; zrinka.cavar@stampar.hr; boris.gracin@stampar.hr;

Heinzelova ul. 62A ; tel: 01/6468-340 (radno vrijeme: pon/sri 12-20; uto/čet/pet 08-16).

andreja.borovecki@stampar.hr; sanja.devcic@stampar.hr; ljubomir.glamuzina@stampar.hr

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr