x
x

SZO ne preporučuje maske za djecu mlađu od 5 godina

  25.08.2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje da djeca mlađa od 5 godina nose zaštitne maske u zajednici kao preventivnu mjeru protiv COVID-19 infekcije.

SZO ne preporučuje maske za djecu mlađu od 5 godina

Odluka se temelji na stručnom mišljenju o prekretnicama u razvoju djeteta, izazovima u pogledu pridržavanja uputa o nošenju zaštitnih maski i autonomiji potrebnoj za pravilno nošenje maske. Ako zemlje kao preporuku za nošenje maski primjenjuju granicu dobi od 2 ili 3 godine, ta djeca trebaju biti pod nadzorom odraslih osoba kako bi se osiguralo pravilno nošenje, zamjena i to pogotovo kada se očekuje da se maske nose duže vrijeme.

Za djecu u dobi od 6 do 11 godina, pristup zasnovan na riziku trebao bi uzeti u obzir intenzitet lokalnog prenošenja, djetetovu sposobnost prilagodbe na nove okolnosti i suživot s odraslim osobama u riziku te druge čimbenike rizika. Djeca starija od 12 godina trebaju slijediti upute za nošenje zaštitnih maski kao i za odrasle osobe.

Uporaba zaštitnih maski ne preporučuje se kod djece s poteškoćama u razvoju, invaliditetom ili drugim zdravstvenim stanjima koja mogu ometati nošenje maske.

SZO ističe da uporaba vizira za lica pruža zaštitu očiju i ne može predstavljati ekvivalent zaštitnoj maski.