x
x

COVID-19: kriza mentalnog zdravlja

  14.08.2020.

Više od 40% odraslih osoba u SAD-u anketiranih krajem lipnja izjavilo je o barem jednom psihičkom problemu i promjenama mentalnog zdravlja.

COVID-19: kriza mentalnog zdravlja

Od 5500 ispitanika, 31% reklo je da ima simptome anksioznog ili depresivnog poremećaja, 26% simptome trauma i poremećaja povezanih sa stresom vezanim uz pandemiju, a 13% je započelo ili povećalo uporabu nekih lijekova kao mehanizma suočavanja s trenutnom pandemijom. 11% je izjavilo kako je ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu u prethodnih 30 dana (stopa je bila 26% među osobama u dobi od 18 do 24 godine i 31% među onima koji su neplaćeni njegovatelji odraslih osoba). Općenito, mladi odrasli, latinoamerikanci i crnci, osnovni radnici, neplaćeni skrbnici za odrasle i osobe s postojećim psihijatrijskim stanjima imali su najviše stope mentalnih i bihevioralnih zdravstvenih simptoma.

U MMWR-u, istraživači su zaključili da je potrebno identificirati populaciju s povećanim rizikom za psihičke probleme i nezdravo suočavanje s postojećom pandemijom te predlažu da je potrebno povećati pristup resursima za kliničku dijagnozu psihičkih bolesti i omogućiti liječenje. Proširena uporaba telemedicinskih usluga te učinkovito liječenje psihičkih poremećaja moglo bi umanjiti posljedice poremećaja mentalnog zdravlja povezanog s pandemijom COVID-19.

MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:1049–1057. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6932a1

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalIbuxin RapidAndol PRO
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: