x
x

COVID-19: EMA upozorava na primjenu klorokina i hidroksiklorokina

  05.06.2020.

Europska agencija za lijekove (EMA) je objavila novi podsjetnik na rizike vezane uz primjenu klorokina i hidroksiklorokina u liječenju bolesti COVID-19, a objavljeni su na stranicama HALMED-a.

COVID-19: EMA upozorava na primjenu klorokina i hidroksiklorokina

Nastavno na raniju obavijest koja je dostupna ovdje, Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je podsjetnik o rizicima vezanim uz primjenu klorokina i hidorksiklorokina u liječenju bolesti COVID-19 te potrebi za pojačanim nadzorom bolesnika koji primaju predmetne lijekove, s obzirom na ozbiljne nuspojave do kojih može doći njihovom primjenom.

Klorokin i hidroksiklorokin odobreni su za liječenje malarije i određenih autoimunih bolesti te se trenutačno ispituju u liječenju bolesti COVID-19, no djelotvornost u liječenju ove bolesti još nije utvrđena.

U nekoliko opservacijskih ispitivanja utvrđena je povezanost primjene klorokina i hidroksiklorokina i povećanog rizika od razvoja srčanih poremećaja, očekivanih nuspojava ovih lijekova.

Prilikom propisivanja ovih lijekova, zdravstveni radnici trebaju uzeti u obzir postojeće poremećaje rada srca, promjenu razine kalija ili magnezija u krvi i istodobnu primjenu lijekova koji mogu produljiti QT interval, budući da navedeni čimbenici povećavaju mogućnost razvoja poremećaja srčanog ritma.

Više: HALMED