x
x

FDA upozorava na oštećenje jetre lijekovima za hepatitis C

  Marija Škrlec, mag. pharm

  02.09.2019.

FDA upozorava kliničare na rijetke slučajeve dekompenzacije jetre kod pacijenata koji uzimaju lijekove koji sadrže inhibitore proteaze za liječenje hepatitisa C.

FDA upozorava na oštećenje jetre lijekovima za hepatitis C

Agencija je primila 63 izvješća pacijenata koji su uzimali kombinacije: glekaprevir-pibrentasvir, elbasvir-grazoprevir ili sofosbuvir-velpatasvir-voksilaprevir. Većini bolesnika nisu trebali biti propisani ovi režimi, jer su imali umjereno do ozbiljno oštećenje jetre. Spomenuti su lijekovi odobreni za pacijente koji nemaju oštećenje ili imaju blago oštećenje jetre (Child-Pugh A).

Neki su pacijenti imali i druge prethodno postojeće rizične čimbenike poput hepatocelularnog karcinoma ili zlouporabe alkohola. Zatajenje jetre i dekompenzacija su se često javljali u prva 4 tjedna liječenja.

Tijekom liječenja kliničari bi trebali nadzirati bolesnike radi potencijalnog pogoršanja funkcije jetre. Liječenje treba prekinuti ako se pojave znakovi dekompenzacije jetre ili kako je to klinički indicirano. Većini pacijenata poboljšalo se je stanje nakon prestanka liječenja. Međutim, neki su pacijenti umrli.

Izvor: FDA