x
x

KB Dubrava: Dan otvorenih vrata - prevencija raka glave i vrata

  09.04.2019.

Javno-zdravstvena akcija "Dan otvorenih vrata - prevencija raka glave i vrata" održava se danas, 9. travnja, od 15 do 19 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, kada će ordinacije biti otvorene za građanstvo bez potrebe prethodnog naručivanja i uputnica HZZO-a.

KB Dubrava: Dan otvorenih vrata - prevencija raka glave i vrata
Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih malignih tumora u Europi i svijetu (među 10 najčešćih), a pod tim nazivom podrazumijeva se više različitih vrsta tumora na različitim lokalizacijama na glavi i vratu.

Akcija se održava 11. godinu za redom i dio je međunarodne akcije obilježavanja "Tjedna svjesnosti o raku glave i vrata".

Cilj ove javno-zdravstvene akcije je podizanje svijesti građana o raku glave i vrata, ranim simptomima i čimbenicima rizika, mogućnostima prevencije, metodama dijagnostike i modalitetima liječenja.

Na taj način se želi potaknuti građane da razmisle o štetnim navikama koje doprinose razvoju karcinoma, ali i potaknuti ih na čim raniji odlazak na pregled specijalistu koji se bavi dijagnostikom i liječenjem tumora glave i vrata.

U proteklih 10 godina u KB Dubrava u Zagrebu, pregledano je više od 3500 naših sugrađana.

Kao i svih prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju Medicinskoga i Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nositelj je akcije u našoj zemlji.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih malignih tumora u Europi i svijetu (među 10 najčešćih), a pod tim nazivom podrazumijeva se više različitih vrsta tumora na različitim lokalizacijama na glavi i vratu.

Za veliku većinu tih tumora glavni čimbenici rizika su pušenje duhanskih proizvoda i konzumacija alkoholnih pića te infekcija HPV-om (humani papiloma virus).

Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140000 godišnje (što ne uključuje tumore kože), s više od 65000 smrti na godišnjoj razini.

Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji dio probavnog i dišnog sustava i uključuje usne, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse.

Osim raka sluznice, na glavi i vratu nisu rijetki ni zloćudni tumori kože.

Pod pojmom raka glave i vrata nisu uključeni tumori mozga i oka.

Simptomi raka glave i vrata ovise o lokalizaciji primarnog tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju.

Najčešći simptomi i znakovi raka glave i vrata su:
-neobične bijele ili crvene mrlje u ustima
-rane u ustima
-klimavost zubi ili proteze
-poteškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju
-bol u čeljusti ili ždrijelu koja sijeva u uho
-produljena promuklost ili promjene u tonu glasa
-uporna grlobolja
-čvor ili oteklina na vratu
-trajno začepljen nos ili česta krvarenja iz nosa
-oteklina na licu
-gubitak osjeta u dijelu lica
-rane ili pigmentacije na koži glave i vrata

Ako se tumor glave i vrata otkrije na vrijeme, liječenje je najčešće uspješno.

Izvor: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje