x
x

Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

  14.04.2023.

Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata ove se godine obilježava od 11. do 17. travnja. Cilj je akcije podići svjesnost i razinu znanja građana o ovoj skupini bolesti i upozoriti ih na važnost redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Najčešći  simptomi i znakovi raka glave i vrata jesu poteškoče kod žvakanja i gutanja, bolovi kod gutanja, krvarenje iz nosa, začepljen nos, čvor na vratu, bezbolan i naglo nastao, produljena promuklost, uporna i trajna grlobolja, promjene u glasu i duža promuklost.

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Značaj za hrvatsko stanovništvo je znatan, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od oko 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od menalnoma i vrata maternice.
Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, sastoji se od pregleda oralne sluznice, koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Izvor: Ministarstvo zdravstva