x
x

Svjetski dan AIDS-a 1. 12.

  01.12.2021.

Svjetski dan AIDS-aSvjetski dan AIDS-a, koji ove godine obilježava 33. godišnjicu, svake se godine u svijetu obilježava 1. prosinca.

Svjetski dan AIDS-a 1. 12.
Svrha kampanje “Volim zdravlje” je doprinijeti prevenciji infekcije HIV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te unaprjeđenju zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj, kroz informiranje mladih, ali i senzibilizaciju opće javnosti.

Hrvatska se također pridružuje ovoj globalnoj akciji raznim preventivnim i edukativnim aktivnostima diljem zemlje.

Cilj i svrha je da se različitim aktivnostima i medijskim događajima podigne svjesnost javnosti o infekciji HIV-om koji uzrokuje AIDS, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, postignućima u prevenciji te važnosti uklanjanja stigme i diskriminacije s kojima se još uvijek susreću oboljeli i njihove obitelji, te skrene pozornost na opasnosti koje može donijeti rizično ponašanje. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima, prevenciji i liječenju ove bolesti je crvena vrpca (engl. red ribbon), a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle. 

Infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV) s posljedičnim manjkom imuniteta (AIDS) jedna je od bolesti koja se značajno proširila u svim dijelovima svijeta i njeno sprječavanje i kontrola je javnozdravstveni izazov.

Društvene zajednice mogu doprinijeti aktivnostima prevencije, povezivanja sa skrbi i liječenjem, podrške oboljelima i zagovaranja na različite načine, dopunjujući zdravstveni sustav i ostale važne dionike. Zajednica uključuje, vršnjačke edukatore i savjetnike, zdravstvene djelatnike i druge stručnjake koji rade u zajednici, grupe podrške osoba koje žive s HIV-om ili koji su u većem riziku od zaraze HIV-om poput muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, osoba koje koriste drogu injektiranjem, mladih, aktiviste, radnike na terenu ili mobilne timove i organizacije civilnog društva.

U cilju zaustavljanja širenja infekcije HIV-om, svjetske su organizacije postavile globalne zdravstvene strategije i ciljeve za ubrzavanje i poboljšanje prevencije i liječenja koji uključuju okončanje epidemije HIV-a/AIDS-a do 2030. godine kao dio Globalnih ciljeva održivog razvoja (engl. Sustainable Development Goals, SDGs), te globalne ciljeve Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV (UNAIDS) koji poziva sve zemlje da do 2020. godine postignu preduvjete za završetak epidemije (90% zaraženih osoba je dijagnosticirano, 90% dijagnosticiranih uzima antiretrovirusne lijekove i 90% liječenih ima nemjerljivu viremiju).

Kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a 2021.

BRUTALKA – enciklopedija o spolnom zdravlju sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju, odakle i potječe naziv brošure.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pridružuje se i ove godine obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a sudjelovanjem u aktivnostima javnozdravstvene kampanje „Volim zdravlje“.

Svrha kampanje “Volim zdravlje” je doprinijeti prevenciji infekcije HIV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te unaprjeđenju zaštite  spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj, kroz informiranje mladih, ali i senzibilizaciju opće javnosti. Kroz informiranje se želi potaknuti građane, a posebice mlade na odgovorno spolno ponašanje, zdrav stil života i zaštitu od spolno prenosivih infekcija, uključujući infekciju HIV-om.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjelovao je u suradnji s udrugom HUHIV u izradi edukativne brošure pod nazivom BRUTALKA – enciklopedija o spolnom zdravlju, zajedno s brojnim stručnjacima. Brošura na sveobuhvatan način obrađuje teme o spolnom i reproduktivnom zdravlju poput spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije spolnih organa, liječničkih pregleda i samopregleda spolnih organa, zaštite od spolno prenosivih infekcija i komunikacije o temama spolnog zdravlja. Sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju, odakle i potječe naziv brošure.

U sklopu kampanje „Volim zdravlje“ udruga HUHIV je osmislila i izradila istoimeni edukativan kalendar s preventivnim porukama o zaštiti spolnog zdravlja. Fotografiranjem za kalendar poznati glumci, pjevači, influenceri te autorica fotografija Andrea Filipović podržali su kampanju. Kako bi se istaknula važnost prevencije spolno prenosivih bolesti i očuvanja i unaprjeđenja spolnog zdravlja, uz svaku fotografiju istaknute su i javnozdravstvene poruke, koje na razumljiv način objašnjavaju važnost izbjegavanja čimbenika rizika za nastanak spolno prenosivih bolesti, kao i načine zaštite.

Kampanju udruge HUHIV „Volim zdravlje“  podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i brojne druge institucije, organizacije civilnog društva i stručnjaci. Više o kampanji „Volim zdravlje“ i edukativno informativnim materijalima možete pročitati OVDJE.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr