x
x

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a: Cjepivo i cijepljenje

  28.08.2018.

Iz razloga što smo svakodnevno svjedoci vrlo burnih rasprava o cjepivima i cijepljenu danas, Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLZ odlučilo je ovogodišnju temu proljetnog simpozija, 18.po redu, posvetiti cijepljenju.

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a: Cjepivo i cijepljenje
Nakon plodne rasprave i diskusije zaključeno je da je cijepljenje jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv zaraznih bolesti.

Iz razloga što smo svakodnevno svjedoci vrlo burnih rasprava o cjepivima i cijepljenu danas, Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLZ odlučilo je ovogodišnju temu proljetnog simpozija, 18.po redu, posvetiti cijepljenju.

Cijepljenje je jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv zaraznih bolesti. Cijepljenje kao javnozdravstvena mjera najveći je medicinski uspjeh 20.stoljeća i cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti. Rezultati njegovog djelovanja i učinkovitosti vidljivi su od početka 20 stoljeća pa do danas. Iskorijenjene su velike boginje, dječja paraliza je pred iskorjenjivanjem, a većina preventibilnih dječjih zaraznih bolesti sve se rjeđe viđa, odnosno u Hrvatskoj su toliko rijetke da mlađe populacije ni ne znaju kako izgledaju (primjerice ospice). Međutim, zadnjih godina sve više jača kampanja protiv cijepljenja. Svakodnevno smo izloženi senzacionalističkim člancima i vijestima u medijima o opasnostima koja se kriju u cjepivima.
S druge strane znanost je baza modernog društva, njen je cilj istražiti, analizirati, opisati i objasniti stvarnost te odrediti odnos između uzroka i posljedice. Međutim, i nadalje istupi protiv cijepljenja imaju veliki utjecaj na javnost koji je vidljiv u trendu pada procijepljenosti među populacijom. Zdravstveni djelatnici imaju dužnost prema društvu i pojedincu otvoreno i na znanstveno utemeljenim činjenicama objasniti općoj populaciji prednosti cijepljenja i otvoreno izložiti i moguće posljedice ne cijepljenja u usporedbi s mogućim neželjenim učincima cjepiva te na taj način umanjiti strah od teških nuspojava koje su veoma rijetke. Postavlja se pitanje jesu li zdravstveni radnici dovoljno otvoreni prema populaciji i jesu li educirani kako komunicirati s medijima.

Nakon pozdravnog govora i uvodnog izlaganja Predsjednice Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ, doc.dr.sc. Morane Brkljačić, dr. med., o cjepivima i cijepljenu govorili su ugledni predavači i eksperti tog dijela medicinske struke.

Primarius Darko Richter, specijalist pedijatrije i uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije KBC Zagreb govorio je o antivakcinalnom pokretu. Sandro Kresina, dr. med., specijalist školske medicine Odjela školske i sveučilišne medicine, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održao je predavanje na temu Cijepljenja u školskoj dobi – da ili ne? ukazavši na nužnost i neupitnost cijepljenja koje je jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv zaraznih bolesti, dok je Helena Glibotić Kresina, dr. med. sa Odjela za socijalnu medicinu, Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije govorila o cijepljenju starih osoba unutar sistematskih preventivnih pregleda u Primorsko goranskoj županiji. Dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., specijalist školske medicine te zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnostigovorila je o cijepljenju protiv HPV-a (humanog papiloma virusa) te ukazala na važnost navedenog te o činjenici da je u Hrvatskoj loš odaziv mlade populacije u navedenom procjepljivanju. Primarius dr. sc. Ljubomir Radovančević specijalist neuropsihijatar, Ruth Švarc i Vesna Lecher-Švarc, dr. med. specijalist psihijatar ukazali su na pojavu dileme oko cijepljenja te prijepore zbog posljedica antivakcinacijskog pokreta.

Prof. dr. sc. Zvonimir Kaić, dr. med. dent. Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatska komora dentalne medicine održao je predavanje na temu Europska komisija o preporukama kako osnažiti suradnju u suzbijanju bolesti koje se mogu izbjeći pravovremenim cijepljenjem ukazavši na neupitnu učinkovitost i važnost cijepljenja u zaštiti ljudskog zdravlja i prevenciji bolesti.

Nakon plodne rasprave i diskusije zaključeno je da je cijepljenje jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv zaraznih bolesti.

Podnositelj Izvješća
Doc.dr.sc. Morana Brkljačić, dr. med.
Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ