x
x

Liječnici primarne zdravstvene zaštite najavili prosvjed na Markovom trgu

  24.06.2018.

Liječnici primarne zdravstvene skrbi iznimno su nezadovoljni Nacrtom prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji bi po najavama na sjednicu Vlade RH trebao stići koncem lipnja i apeliraju na premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da ga ne usvajaju u takvom obliku jer će izazvati dugoročne neželjene posljedice za primarnu zdravstvenu zaštitu, pacijente i liječnike.

 Liječnici primarne zdravstvene zaštite najavili prosvjed na Markovom trgu
Prema finalnom Nacrtu prijedloga ZZZ-a, u Nacrt je vraćen sporni članak prema kojem će 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite obvezno biti pod domovima zdravlja. Također, izbrisani su članci prema kojima bi liječnicima prilikom umirovljenja bio omogućen prijenos ordinacija privatne ordinacije na kolegu.

Nakon niza reakcija koje su javno uputili, zasada bez odgovora ministra Kujundžića, svoje nezadovoljstvo liječnici okupljeni u Kordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i druge udruge, svoje će nezadovoljstvo iskazati prosvjedom najavljenim za 27. lipnja pred zgradom Vlade RH na Trgu sv. Marka. Najavili su i „bijeli štrajk“, što znači da će sporije pregledavati pacijente. Šokirani su, ističu, izmjenama koje je u Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti unio ministar Kujundžić nakon završene javne rasprave o tom zakonskom tekstu.

Predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo dr. med. kaže da se u posljednjih 20 dana donijela druga odluka od onoga što je u javnoj raspravi dogovoreno. Zapravo su poništena dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili - da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, a tu osim liječnika obiteljske medicine spadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici. Udruge koje okupljaju liječnike primarne zdravstvene zaštite traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave - da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju. U udrugama su uvjereni da je ministar Kujundžić, koji se do sada zalagao za spomenute promjene, popustio pod pritiskom premijera Plenkovića jer se ovako želi dodvoriti županima koji žele kontrolirati tko će moći ići u privatnike.

O novim prijedlozima u zakonskom nacrtu nedavno su KoHOM i druge udruge liječnika održale zajedničku konferenciju u organizaciji Hrvatske liječničke komore (HLK).

“Nažalost, svjedoci smo da ovakav zakonski prijedlog nudi samo kozmetičke promjene koje ni u kojem slučaju nisu dovoljne za unapređenje zdravstvenog sustava i zaustavljanju njegovog urušavanja. Očito je da se socijalni mir kupuje preko leđa ljudi koji rade u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ovim putem upozoravam javnost i Ministarstvo zdravstva da će takva politika dugoročno dati pogubne posljedice. U posljednjih pet godina iz Hrvatske je otišlo 600 liječnika, a njih još 900 već je prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak”, istaknuo je doc.dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.

Liječnici šokirani zaokretom ministra Kujundžića

Prema finalnom Nacrtu prijedloga ZZZ-a, u Nacrt je vraćen sporni članak prema kojem će 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite obvezno biti pod domovima zdravlja. Također, izbrisani su članci prema kojima bi liječnicima prilikom umirovljenja bio omogućen prijenos ordinacija privatne ordinacije na kolegu.

“Mi smo bili sudionici donošenja Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Bili smo rijetki koji su stajali uz ministra Kujundžića, kada je donio reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Jedan od uvjeta bila je sloboda izbora, da liječnici mogu sami birati žele li biti zaposlenici domova zdravlja ili raditi u privatnoj ordinaciji, kao koncesionari. Također, dobili smo obećanje i da će se sadašnje privatne ordinacije prilikom umirovljenja liječnika, moći prenijeti na mlade kolege koje bi zadnjih godinu, dvije prije mirovine stariji liječnici mentorirali. Upravo zato, zadnjih 20 dana jako smo šokirani zaokretom koji je ministar Kujundžić donio očito politički pritisnut”, istaknula je Krolo.

Izvor: www.hlk.hr