x
x

Zimske oborine donose nam najezdu komaraca!

  20.04.2013.

Prema Programu suzbijanja komaraca za područje Grada Zagreba za 2013. godinu, objavljenom u Službenom glasniku Grada Zagreba 11. veljače 2013. godine, suzbijanje ličinki komaraca u prirodnim leglima treba započeti čim se pronađu ličinke u njima, što se u prosječnim godinama događa već u ožujku.

Zimske oborine donose nam najezdu komaraca!

Prvi pozitivan nalaz ličinki u jednom leglu određuje početak suzbijanja ličinki u svim drugim poznatim leglima istog tipa. Program ističe da je potrebno posebno obratiti pozornost leglima u kojima se razvijaju komarci koji dosađuju i uznemiruju građane tijekom svibnja i lipnja.

Stoga, s ciljem zaštite zdravlja građana i kvalitete njihova života, suzbijanje ličinki komaraca treba započeti odmah. Samo tako će tijekom željno očekivanih toplih proljetnih dana građani moći uživati u prirodi bez napasnih komaraca koji su ove godine dobili svoju pravu priliku!

Komarci su kukci čiji se razvoj od jajašaca do odraslog letećeg oblika (krilatice) odvija u stajaćoj vodi, a dužina ovog razvoja ovisi o temperaturi vode pa traje od jednog do nekoliko tjedana. U ranim proljetnim mjesecima poplavne livade, poplavljena šumska područja, kanali s vodom, voda u udubinama tla i druge male stajaćice postaju mjesta razvoja komaraca (prirodna legla). Koliko će legla komaraca u proljeće biti prisutno na nekom području ovisi o količini oborina i vodi koja se zadržava na tlu.