x
x

HAZU: održan 7. onkološki kolokvij

  08.04.2018.

Posvećen Svjetskom danu zdravlja koji je obilježen 7. travnja, u HAZU je dan ranije održan 7. Onkološki kolokvij na kojem se govorilo o kvaliteti, sigurnosti i procjeni zdravstvenih tehnologija u onkološkoj skrbi. Naglasak je bio na nekoliko činitelja presudnih u razvoju i održivosti onkološke zaštite, a koji su u fokusu djelovanja Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi Republike Hrvatske.

HAZU: održan 7. onkološki kolokvij

Pomoćnica ravnatelja Agencije prof. dr. sc. Jasna Mesarić istaknula je da se kvaliteta zdravstvene zaštite definira kao rezultat mjera koje se poduzimaju sukladno suvremenim spoznajama u zdravstvenim postupcima, a koje osiguravaju najviši mogući povoljan ishod liječenja i smanjenje rizika za nastanak neželjenih posljedica za zdravlje ljudi.

Dr. sc. Mirjana Huić također pomoćnica ravnatelja Agencije govorila je o procjeni zdravstvenih tehnologija u donošenju odluka temeljenih na dokazima u onkološkoj skrbi i istaknula važnost procjena inovativnih zdravstvenih tehnologija. Prema njenim riječima, procjena zdravstvenih tehnologija (engl. Health Technology Assessment, HTA) predstavlja važan alat za poboljšanje učinkovitosti zdravstvene zaštite i racionalizaciju zdravstvenog sustava.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je dobru organiziranost hrvatskog zdravstvenog sustava istaknuvši da počiva na entuzijazmu zdravstvenih djelatnika. Tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU akademik Marko Pećina podsjetio je da je odluka o proglašenju 7. travnja Svjetskim danom zdravlja donesena 1948. na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije pod predsjedanjem dr. Andrije Štampara, na što bi Hrvati trebali biti ponosni, priopćeno je iz HAZU.

Izvor: Hrvatska liječničke komora, www.hlk.hr