x
x

Dugoročne posljedice liječenja karcinoma u djece

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  12.09.2017.

Sve smo uspješniji u liječenju karcinoma u djece, no dosad nismo istražili kakve posljedice terapija ima na zdravlje u odrasloj dobi.

Dugoročne posljedice liječenja karcinoma u djece

Djeca izliječena od karcinoma mogu razviti rana i teška kronična stanja kao posljedicu terapije. U ovoj retrospektivnoj studiji cilj je bio opisati posljedice kurativne terapije karcinoma kod preživjelih pacijenata.

Studija je obuhvatila 5522 pacijenata liječenih u St Jude Children's Research Hospital koji su preživjeli 10 ili više godina nakon inicijalne dijagnoze i koji su imali više od 18 godina u vrijeme početka studije. Do 50. godine preživjeli dvostruko podložniji razvoju kroničnih stanja od kontrolne skupine. Kronična stanja kod pacijenata razlikovala su se s obzirom na vrstu primarno dijagnosticiranog karcinoma. Najteže posljedice imali su preživjeli od karcinoma CNS-a, a najmanje teške preživjeli od karcinoma matičnih stanica. Posljedice kurativne terapije razlikuju se s obzirom na dob u kojoj je dijagnosticiran karcinom, terapijsko doba (način liječenja) te količinu zračenja mozga i prsa.