x
x

Mikrobiološka dijagnostika upalne bolesti zdjelice

  05.08.2017.

Upalna bolest zdjelice (PID, engl. pelvic inflammatory disease) je infekcija gornjeg reproduktivnog sustava žene koja može zahvatiti endometrij, jajovode, jajnike i peritoneum male zdjelice, a nastaje ascenzijom uzročnika iz donjeg dijela spolno-mokraćnog sustava.

Mikrobiološka dijagnostika upalne bolesti zdjelice

Dok se zbog čestog supkliničkog tijeka bolest može lako previdjeti i/ili neadekvatno liječiti, najteži oblici bolesti zahtijevaju uz antibiotike i operativno liječenje. Posljedice PID-a mogu značajno utjecati na reproduktivno zdravlje (ektopična trudnoća, neplodnost) ili kvalitetu života žene (kronična zdjelična bol).

Spolno prenosive bakterije Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis i Mycoplasma genitalium najčešći su, ali ne i jedini uzročnici PID-a, i u većini slučajeva radi se o polimikrobnom procesu. u koji su uključeni i drugi mikroorganizmi koji lako ascendiraju iz donjeg reproduktivnog sustava kad se razvije upala, a najčešće su to Mycoplasma hominis, Gardnerella vaginalis, Haemophilus influenzae, Enterobacteriaceae, vrste roda Streptococcus, anaerobi, pa i Trichomonas vaginalis.

 

Sunčanica Ljubin Sternak

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb; Katedra za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

Adekvatna mikrobiološka dijagnostika ključna je u postavljanju etiološke dijagnoze, liječenju i prevenciji PID-a. Infekcija se dokazuje u uzorcima donjeg (obrisak rodnice, obrisak vrata maternice, prvi mlaz urina) i/ili gornjeg dijela spolno-mokraćnog sustava koji se uzimaju tijekom laparoskopije (bioptat endometrija ili sluznice jajovoda), a u novije vrijeme moguća je i molekularna dijagnostika u uzorku menstrualnog tkiva. Premda je laparoskopija zlatni standard u dijagostici i stupnjevanju PID-a, izvođenje laparoskopije isključivo zbog uzimanja uzoraka za mikrobiološku dijagnostiku nije opravdano budući da se uzorci uzeti tijekom laparoskopije ne smatraju boljim uzorcima za dokaz infekcije od endocervikalnog uzorka.

U slučaju sumnje na PID potrebno je: a) uzeti obrisak rodnice koji se izravno mikroskopski pregleda kako bi se procijenio broj leukocita i druge eventualne abnormalnosti (trihomonijaza, bakterijska vaginoza) i b) obrisak rodnice ili vrata maternice i/ili prvi mlaz urina za molekularnu dijagnostiku (C. trachomatis, N. gonorrhoeae i M. genitalium) i c)obriske endocerviksa; jedan za procjenu broja leukocita i drugi za klasičnu bakteriološku analizu. C. trachomatis, i M. genitalium dokazuju se isključivo molekularnim metodama mikrobiološke dijagnostike, a N. gonorrhoeae i M. hominis i kultivacijom radi potrebe izrade antibiograma. Sve češće su u upotrebi multiplex PCR testovi koji omogućuju istovremenu detekciju više uzročnika u jednom kliničkom uzorku. Upotreba seroloških metoda u dijagnostici PID-a izazvanog s C. trachomatis nije standardizirani dijagnostički postupak, premda postoje istraživanja koja su dokazala postojanje povezanost između PID-a i povišenog titra protutijela na C. trachomatis. S obzirom da je upalna bolest zdjelice povezana sa spolno prenosivim infekcijama, preporuča se napraviti serologiju na ostale spolno prenosive infekcije (hepatitis, HIV, lues).

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gelBisolexGastal
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT C 1000 Plus
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: