x
x

Zaštita ovarijske rezerve tijekom kemoterapije – nova saznanja

  Klara Čičić, dr. med.

  29.04.2017.

U miševa pod kemoterapijom kojima se istodobno davao rekombinantni anti-Müllerov hormon u visokim dozama, našlo se značajno više primordijalnih folikula nego u kontrola.

Zaštita ovarijske rezerve tijekom kemoterapije – nova saznanja

Dugotrajno davanje velikih doza anti-Müllerovog hormona (AMH) uzrokovalo je postupni prestanak folikulogeneze. Dakle davanje AMH moglo bi predstavljati metodu kontracepcije blokiranjem aktivacije primordijalnih folikula a koja bi se mogla klinički iskoristiti u prevenciji insuficijencije jajnika uzrokovane kemoterapijom. Jajnici tretiranih miševa bili su manji od kontrolnih i u njima nije bilo rastućih folikula, a ovarijska rezerva ostala je normalna. Studija je objavljena u uglednom američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

Jedan od važnijih uzroka primarne insuficijencije jajnika je kemoterapija. Ovarijska rezerva predstavlja ukupan broj primordijalnih folikula u stanju mirovanja koji se smanjuje tijekom fertilnog doba života žene. Anti-Müllerov hormon (hormon jajnika kojeg luče rastući folikuli i kojim se procjenjuje ovarijska rezerva) smatra se negativnim regulatorom aktivacije primordijalnih folikula.