x
x

Natečenost zglobova – česta boljka ljeti

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  08.08.2016.

„Oticanje zglobova” je pojam koji se na Internetu pretražuje sezonski - najveća popularnost zabilježena je tijekom ljeta, što upućuje da je ovaj simptom sezonski fenomen, objavljeno je u časopisu Annals of Family Medicine.

Natečenost zglobova – česta boljka ljeti

Oticanje zglobova čest je simptom zbog kojeg pacijenti posjećuju liječnika obiteljske medicine. Uočeno je da se pacijenti koji u pravilu ne boluju od kardiovaskularnih bolesti, na oticanje zglobova najviše žale u ljetnim mjesecima.

Kako bi utvrdili da li je u pitanju sezonski fenomen, kanadski autori proveli su istraživanje koristeći se alatom Google Trends, internetskom uslugom pomoću koje je moguće pratiti popularnost pojedinih pojmova za pretraživanje. Pretražili su popularnost pretraživanja nekoliko inačica koje podrazumijevaju oticanje zglobova, na području Sjedinjenih Američkih Država i Australije, od 2004. do 2016. godine.

Analiza popularnosti je pokazala najveći broj pretraživanja sredinom mjeseca lipnja, a najmanji broj sredinom prosinca. Prema istraživanju Broers NJH i sur., u pacijenata na hemodijalizi povećanje volumena ekstracelularne tekućine je sezonska pojava, najučestalija u proljeće i ljeto. Sezonska varijacija u ravnoteži tjelesnih tekućina je moguće prisutna i u općoj populaciji.

Autori navode da iako se sezonske pojave u ljudskoj fiziologiji rijetko razmatraju, dokazi upućuju da se najveći rast djece bilježi u proljetnim mjesecima kada je najveće bogatstvo prirodnih resursa, a aktivnost imuniteta je najveća zimi kada je i najveća vjerojatnost da su ljudi izloženi bolestima. Prema tome, na retenciju tekućine tijekom najtoplijih mjeseci se također može gledati kao na evolucijsku prednost.

Jedno od ograničenja ovog istraživanja moglo bi biti da se povećan volumen pretraživanja ovog pojma bilježi upravo ljeti iz estetskih razloga jer su natečeni zglobovi zbog laganije i kraće odjeće tada više vidljivi.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo postoji li povezanost između sezonskog naticanja zglobova i rizika za kardiovaskularnu bolest.