x
x

Povećan unos flavonoida smanjuje rizik za erektilnu disfunkciju

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  27.01.2016.

Povećan unos određenih flavonoida iz prehrambenih izvora povezan je sa smanjenim rizikom za novonastalu erektilnu disfunkciju, objavljeno je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Povećan unos flavonoida smanjuje rizik za erektilnu disfunkciju
Uobičajeni prehrambeni izvori flavonoida su borovnice, citrusno voće, dinja i paprike.

Istraživanje je provedeno na gotovo 25.000 muškaraca dobi 40-75 godina koji su svake 4 godine ispunili upitnike vezane za prehrambene navike i erektilnu funkciju. Tijekom desetogodišnjeg praćenja, 35,6% ispitanika prijavilo je novonastalu erektilnu disfunkciju. Nakon multivarijatne analize koja je uključivala uobičajene rizične čimbenike za kardiovaskularne bolesti i niz čimbenika vezanih za životni stil, pokazalo se da su muškarci s najvećim unosom flavona, flavanona i antocijanina imali oko 10% niži rizik za pojavu erektilne disfunkcije u odnosu na muškarce u kojih je zabilježen najniži unos tih podskupina flavonoida. Obzirom na dob, povezanost povišenog unosa i smanjenja rizika je uočena samo kod muškaraca mlađih od 70 godina. Prema analizi obzirom na tip hrane, najveće smanjenje rizika (14%) pripisano je povećanoj konzumaciji voća, koje predstavlja najvažniji izvor antocijanina i flavanona.

Predviđa se da će 2025. godine prevalencija erektilne disfunkcije biti veća od 322 milijuna. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju da je, uz redovitu fizičku aktivnost i održavanje preporučene tjelesne mase, za očuvanje seksualnog zdravlja i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti važna zdrava prehrana, posebice ona bogata određenim flavonoidima. Utjecaj flavonoida na erektilnu funkciju može se objasniti povećanjem sinteze endotelnog dušikovog oksida, glavnog medijatora vazodilatacije. Autori procjenjuju da je veličina uočenog učinka jednaka brzom hodanju ukupnog trajanja 2-5 sati tjedno.