x
x

Projekt HHMS u Hrvatsku dovodi intenzivnu njegu već tijekom leta do bolnice

  24.08.2015.

Hrvatskim građanima kojima zatreba hitna medicinska pomoć i najbrži mogući transport do bolnice od devetog mjeseca će na raspolaganju biti dva specijalna helikoptera po prvi put uspostavljene hitne helikopterske medicinske službe (HHMS). Riječ je o pilot-projektu Ministarstva zdravlja, u potpunosti financiranom iz Svjetske banke kojim se hrvatskim pacijentima osigurava visokokvalitetna i dostupna zdravstvena usluga kakvu već odavno imaju sve članice Europske unije.

Projekt HHMS u Hrvatsku dovodi intenzivnu njegu već tijekom leta do bolnice

Helikopteri opremljeni kao manje jedinice intenzivne njege po prvi će put biti na raspolaganju i u Hrvatskoj, gdje se dosad medicinski helikopterski prijevoz iznimno obavljao vojnim helikopterima koji mogu osigurati samo odgođeni sanitetski prijevoz.

  • Hitna helikopterska medicinska služba zahvaljujući odgovarajućoj medicinskoj opremi omogućit će početak liječenja već tijekom prijevoza pacijenata do bolnice
  • Hitna pomoć postaje dostupnija i kvalitetnija, jer HHMS helikopteri mogu slijetati i na neuređene iznimno zahtjevne terene u neposrednu blizinu unesrećenog,  čime se postižu i značajne uštede u odnosu na dosadašnji medicinski prijevoz.