x
x

Učinkovitost inhibitora neuraminidaze u prevenciji i liječenju gripe

  Prof. dr. sc. Livia Puljak, dr. med., Hrvatsko katoličko sveučilište

  12.01.2011.

Učinkovitost inhibitora neuraminidaze, oseltamivira i zanamivira za liječenje i profilaksu gripe procijenjena je u Cochrane knjižnici koja objavljuje isključivo sustavne preglede literature – članke u kojima znanstvenici na kritičan i metodološki rigorozan način procjenjuju rezultate iz svih relevantnih znanstvenih studija i donose zbirni zaključak svih tih istraživanja.

Učinkovitost inhibitora neuraminidaze u prevenciji i liječenju gripe

Oseltamivir i zanamivir su lijekovi za liječenje i prevenciju gripe. Djelatne tvari u ovim lijekovima djeluju kao inhibitori enzima neuraminidaze koji se nalazi na površini virusa. Vežući se za taj enzim, lijekovi ga blokiraju i onemogućuju daljnje širenje virusa.
Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je 2006. stavljanje oseltamivira u promet, a za zanamivir ovo je odobrenje izdano godinu dana kasnije. Oseltamivir je lijek odobren za liječenje i prevenciju gripe u odraslih i djece starije od jedne godine, dok je zanamivir odobrena za liječenje i prevenciju gripe u odraslih i djece starije od pet godina.

Uporaba ovih lijekova dramatično se povećala nakon što se u travnju 2009. počeo širiti virus gripe A/H1N1. Učinkovitost ovih lijekova za liječenje i profilaksu gripe procijenjena je u Cochrane knjižnici koja objavljuje isključivo sustavne preglede literature - članke u kojima znanstvenici na kritičan i metodološki rigorozan način procjenjuju rezultate iz svih relevantnih znanstvenih studija i donose zbirni zaključak svih tih istraživanja. Odvojena istraživanja literature napravljena su za djecu i odrasle.

Učinkovitost inhibitora neuraminidaze u djece

Matheson i suradnici su 2010. objavili zadnju verziju svog Cochrane članka u kojem procjenjuju učinkovitost inhibitora neuraminidaze za prevenciju i liječenje gripe u djece mlađe od 12 godina. Zaključak je da oba lijeka, oseltamivir i zanamivir, skraćuju trajanje bolesti u prethodno zdrave djece za otprilike jedan dan. Iz literature je utvrđeno također da oseltamivir sprječava komplikacije gripe, osobito infekcije uha. Nije utvrđena učinkovitost ovih lijekova u djece koja su pod povećanim rizikom jer su prethodno bolovala od neke bolesti. Isto tako se na temelju postojećih podataka nije moglo utvrditi jesu li ovi lijekovi učinkoviti za prevenciju gripe u djece. Nijedan od ovih lijekova nije uzrokovao značajne nuspojave u djece. 

Učinkovitost inhibitora neuraminidaze u prethodno zdravih odraslih

Na kraju svog članka Jefferson i suradnici zaključuju: „Ne preporučujemo rutinsku uporabu inhibitora neuraminidaze za sezonsku gripu, osim kad bolest ugrožava život i u okolnostima kad se koriste zajedno s ostalim javnozdravstvenim mjerama.

Zadnju verziju Cochrane članka o učinkovitosti inhibitora neuraminidaze za liječenje i prevenciju gripe u prethodno zdravih odraslih osoba objavili su 2010. Jefferson i suradnici. Oni su u svom istraživanju analizirali ukupno 17 studija, u kojima je istraživana učinkovitost lijekova u prevenciji i liječenju. U svojim zaključcima autori su doslovno napisali: „Brojna nepodudaranja uočena u dostupnim dokazima, nakon kojih nismo bili u mogućnosti dobiti pristup podatcima, umanjila su naše povjerenje u prethodne zaključke o oseltamiviru. Neovisne randomizirane kontrolirane studije su nužne kako bi se razriješile ove nesigurnosti." Nadalje, u članku se navodi kako autori nisu uspjeli verificirati sadržaj 10 studija o oseltamiviru koje je sponzorirala farmaceutska kompanija, zbog čega su te studije isključene iz razmatranja učinkovitosti te stoga u ovom trenutku ne postoji dovoljno medicinskih dokaza da bi se reklo sprječavaju li inhibitori neuraminidaze komplikacije kao što je upala pluća. Jefferson i suradnici navode u svom članku: „Oseltamivir uzrokuje mučninu, povraćanje i podražaj na povraćanje, dok zanamivir uzrokuje proljev, ali se potpuna slika o toksičnosti ovih lijekova ne može rekonstruirati jer su dostupni podatci nepotpuni i preopćeniti. Ne postoje dokazi iz randomiziranih kontroliranih studija koji bi nam mogli reći jesu li inhibitori neuraminidaze učinkoviti ili ne protiv pandemijske gripe. Hitno su nam potrebna nova istraživanja koja će utvrditi jesu li inhibitori neuraminidaze učinkovitiji nego simptomatsko liječenje i higijenske mjere za prekidanje prijenosa gripe u zdravih odraslih osoba."

            Na kraju svog članka Jefferson i suradnici zaključuju: „Ne preporučujemo rutinsku uporabu inhibitora neuraminidaze za sezonsku gripu, osim kad bolest ugrožava život i u okolnostima kad se koriste zajedno s ostalim javnozdravstvenim mjerama. Preporučujemo pozornost prilikom primjene inhibitora neuraminidaze sve dok se neki problemi kao što su psihotropni efekt (učinak na središnji živčani sustav) i rezistencija na lijek ne razjasne." Autori zaključuju kako je trenutno upitna sigurnost ovih lijekova te njihova sposobnosti da prekinu prijenos virusa i da djeluju na učestalost komplikacija. U raspravi o rezultatima Jefferson i suradnici pišu da su objavljena istraživanja na temu učinkovitosti inhibitora neuraminidaze očito bila osmišljena i provedena s ciljem registracije lijekova na tržištu, što je vidljivo iz „kriptičkog" izvještavanja o ishodima istraživanja, koje ne dopušta izvlačenje zaključaka relevantnih za radnike na terenu.

Literatura

Matheson NJ, Harnden A, Perera R, Sheikh A, Symmonds-Abrahams M. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 1. Art. No.: CD002744. DOI:10.1002/14651858.CD002744.pub2.

Jefferson T, Jones MA, Doshi P, Del Mar CB, Dooley L, Hama R, Heneghan CJ. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 3. Art. No.: CD001265. DOI:10.1002/14651858.CD001265.pub2.