x
x

Prikaz slučaja: Vulvovaginalna kandidijaza

  Ljubica Frančić Pranjković, mag. pharm., univ. mag. pharm.

  01.06.2018.

Neka od stanja kada ljekarnik treba pacijenticu koja se žali na vaginalne tegobe uputiti liječniku su: bol (u donjem dijelu abdomena ili uz mokrenje), vrućica ili zimica, neugodan miris iscjetka iz rodnice, iscjedak sa sukrvicom, poremećeno krvarenje iz rodnice, dob između 12. i 15. godina i iznad 60 godina, pojava infekcije kandidom u posljednjih 6 mjeseci više od dva puta, spolno prenosiva bolest u anamnezi, trudnoća, ranice, čirevi ili mjehurići na vulvi ili vagini.

Prikaz slučaja: Vulvovaginalna kandidijaza

Slučaj iz ljekarne

Gospođa srednjih godina dolazi u ljekarnu po savjet ljekarnika, žali se na intenzivan svrbež i iscjedak iz rodnice (bijeli sirasti, bez mirisa). Jučer joj je bio zadnji dan menstruacije pa je kupila probiotik za vaginalnu primjenu koji nije koristila. Što bi ste preporučili gospođi?

Postavljanje dijagnoze

Menstruacija i period iza menstruacije mogu biti predisponirajući čimbenik za nastanak gljivične infekcije, prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima može pridonijeti povećanom rastu gljivica u rodnici i probavnom sustavu.

Ljekarnik dalje doznaje da gospođa ima 43 godine, simptomi traju 4-5 dana, od drugih simptoma spominje još crvenilo vulve, od lijekova pije samo ramipril radi povišenog krvnog tlaka. Kaže da je u zadnje vrijeme bila pod stresom i pretjerala sa kolačima. Slične simptome je imala prije godinu dana nakon Božića i tada joj je ginekolog preporučio antimikotik za vaginalnu primjenu.

Ljekarnik nije dobio informaciju koja bi ga ograničila u preporuci bezreceptnog lijeka (s obzirom na starost gospođe, komorbiditete, izgled i miris iscjetka te druga ograničavajuća stanja koja bi mogla upućivati na prisutnost bakterijske vaginoze, upalnih bolesti zdjelice i sl.). Dalje, radi se o tegobi koja se ne javlja prvi put, ali se ne javlja često.

Najveća učestalost gljivičnog vulvovaginitisa je u žena generativne dobi. Gospođa navodi tegobe koje mogu upućivati da se radi o nekompliciranoj gljivičnoj infekciji. Menstruacija i period iza menstruacije mogu biti predisponirajući čimbenik za nastanak gljivične infekcije, prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima može pridonijeti povećanom rastu gljivica u rodnici i probavnom sustavu.

Preporuka

Gospođi je preporučen antimikotik za lokalnu primjenu u rodnicu te prezentirani trenutni dostupni oblici s napomenom da nema razlike u učinkovitosti između pojedinih oblika. Nakon antimikotske terapije gospođa može primijeniti vaginalni probiotik kojeg već ima.

  • Zbog infekcijom zahvaćene rodnice, preporučuje se liječenje antimikotikom za primjenu u rodnicu (npr. klotrimazol vaginalne tablete 200 mg, uzastopno tijekom 3 dana)
  • U slučaju da je infekcijom zahvaćeno i vanjsko genitalno područja, te ovisno o jačini simptoma može se preporučiti i kombinirano liječenje tj. dodatno liječenje atimikotskom kremom za primjenu na kožu (2 x na dan tijekom 7 dana, liječenje kremom se može produžiti do 2 tjedna).
  • Dalje, liječenje partnera ako su se i kod njega javili simptomi poput svrbeža, upale.
  • Javiti se liječniku ako se simptomi ne poboljšaju u roku od 7 dana, te ako se ponovo jave nakon 2 mj.

Savjetovanje

  • Ispravno koristiti lijek - umetanje vaginalne tablete što dublje u rodnicu (kako bi se tableta do kraja otopila). Najbolje je da žena leži na leđima i blago savije noge.
  • Izbjegavati vaginalne odnose dok se koristi preporučeni lijek jer bi se partner mogao zaraziti.
  • Ne koristiti tampon, sredstva za ispiranje rodnice, spermicide ili druge vaginalne proizvoda-tijekom terapije.
  • Savjetovati o prehrani.

Informiranje

  • O postojanju kućnog testa za samodijagnozu kako bi se na temelju pH u rodnici razlučilo radi li se o bakterijskoj vaginozi ili kandidijazi, uz pridržavanje uputa o ispravnoj primjeni.
  • Postoje klinička istraživanja koja govore u prilog primjene određenih sojeva laktobacila kao dodatne terapije kod vulvovaginalne kandidijaze. Prema dosadašnjim dostupnim podatcima klinički dokazi o prevenciji vulvovaginalne kandidijaze laktobacilima nisu jednoznačni.

Literatura

HALMED: Plymicol vaginalete http://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Plimycol-200-mg-tablete-za-rodnicu/12530/

Mendling W1, Brasch J, Cornely OA, Effendy I, Friese K, Ginter-Hanselmayer G, Hof H, Mayser P, Mylonas I, Ruhnke M, Schaller M, Weis- senbacher ER., Guideline: vulvovaginal candidosis (AWMF 015/072), S2k (excluding chronic mucocutaneous candidosis), Mycoses. 2015 Mar; 58 Suppl 1: 1-15.

Ehrstrom, S., Daroczy, K., Rylander, E., Samuelsson, C., Johannesson, U., Anzen, B., and Pahlson, C. (2010) Lac- tic acid bacteria colonization and clinical outcome after probiotic supplementation in conventionally treated bacterial vaginosis and vulvovaginal candidiasis. Microbes Infect 12: 691–699