x
x

U Republici Hrvatskoj je iznimno nizak rizik od zaraze ebolom

  10.08.2014.

Rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske groznice u Republici Hrvatskoj je i dalje iznimno nizak i u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću.

U Republici Hrvatskoj je iznimno nizak rizik od zaraze ebolom

Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole – hemoragijske groznice u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji.

Mjere se provode u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema propisuje da su osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica osobe pod zdravstvenim nadzorom. Zakonom je propisano da se takve osobe stavi pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana.