x
x

Svjetski dan osoba s Downowim sindromom, 21. ožujka

  21.03.2022.

Za sve osobe s Downovim sindromom potrebno je osigurati adekvatnu zdravstvenu i socijalnu skrb te ih uključiti u programe osposobljavanja za samostalni život.

Svjetski dan osoba s Downowim sindromom, 21. ožujka
U navedenom Registru su, stanje na dan, 30.01.2014. registrirani parametri za 1549 osoba.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti programima potpore obitelji koja skrbi o ovom vulnerabilnom dijelu populacije. Kontinuirano je potrebno provoditi programe osvješćivanja zajednice i zagovarati programe inkluzije osoba te programe potpore njihovim obiteljima. 

Svi navedeni aspekti skrbi sastavni su dio ideje obilježavanja svjetskog dana osoba s Downovim sindromom koji se obilježava 21.ožujka.

Downov sindrom najčešća je kromosomopatija koja se javlja u ljudi. Uzrokovana je pojavom viška genetskog materijala na 21 kromosomu koji za posljedicu ima razvoj fenotipa ovog sindroma. 

Rutinski statistički izvori u Hrvatskoj odnose se na djecu rođenu s Downovim sindromom. Procjene govore da se danas u svijetu pojavljuje prosječno 1 slučaj na 1000 živorođenih. Taj broj različit je između zemalja u ovisnosti o tome provode li se programi ranog probira na Downov sindrom i druge malformacije i postoji li mogućnost prekida trudnoće na zahtjev.

U Republici Hrvatskoj se podaci o osobama s Downovim sindromom, koja su ostvarila određena invalidska prava, prate u Registru osoba s invaliditetom. U navedenom Registru su, stanje na dan, 30.01.2014. registrirani parametri za 1549 osoba.

Kao najčešći predisponirajući rizični čimbenik za pojavu, ovog sindroma, spominje se dob majke. Rizik za pojavu u trudnica u dobi od 20 godina iznosi 0,066% ili 1:1.500 i višestruko je niži u odnosu na majke u dobi od 40 godina u kojih iznosi 1,0% ili 1:100.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr