x
x

Kolumna: Želudac

  Mima Georgijeva, dr. med. specijalist kardiolog

  07.02.2014.

Već smo govorili o probavi. Ona počinje u ustima i ustrajno žvakanje olakšat će posao želucu i više nego što mislite. Također, žvakanje usporava proces hranjenja, omogućuje želucu dostaviti informaciju mozgu da je pun, umanjuje stres, jer uzimanje hrane je opuštajući proces i, ne manje važno: uživajte u hrani, obitelji i prijateljima ako s njima dijelite obrok.

Kolumna: Želudac
Neprožvakana, masna i teška hrana, industrijski prerađena, previše kisela, jako začinjena, ljuta i nabacana na brzinu, težak je teret za želudac koji želi kao prvo čistu vodu, zatim sirovo voće i povrće, organske proizvode, kuhanu hranu i razumnu količinu začina.

Želudac je, ma kao uostalom i većina našeg organizma, nevjerojatan stroj. Neću vas gnjaviti s desetinama tona hrane i tekućine koja tijekom ljudskog života prođe kroza nj, niti sa strahovitom kiselinom koju izlučuje i koristi za probavu. Samo znajte – bez želuca život je nemoguć. On je peć i turbina i generator koji, zajedno s crijevima, hranu pretvara u prihvatljivo gorivo za cijeli organizam.

 

Što mu stvarno radimo, a što bi trebali, sasvim je druga priča.

Neprožvakana, masna i teška hrana, industrijski prerađena, previše kisela, jako začinjena, ljuta i nabacana na brzinu, težak je teret za želudac koji želi kao prvo čistu vodu, zatim sirovo voće i povrće, organske proizvode, kuhanu hranu i razumnu količinu začina.

Također, želudac teško izlazi na kraj s konstantnim prejedanjem i grickanjem uz koje, svako malo, ubacujemo nekakvu tekućinu remeteći proces izlučivanja kiselina i satnicu koja je potrebna da hrana bude spremna za apsorpciju u crijevima.

Surađujte malo sa svojim želucem, pazite što „bacate“ u njega i podijelite svoje obroke na dva-tri veća i možda dva manja. I, ne jedite ništa bitno nakon 18 sati. Niti voće nakon 15 sati. Jabuka pojedena na pun želudac napravit će više štete nego dva masna odreska.

Ono što najčešće muči ljude kada je želudac u pitanju je žgaravica – bol, pečenje u prsima, ponekad osjećaj kao da boli srce.

U današnje doba pod jakim utjecajem stresa, to je često posljedica jačeg lučenja želučane kiseline. Ponekad se ošteti sluznica, nastaje rana i tzv. čir.

Preciznu dijagnozu omogućuje gastroskopija, ali preporučujem učiniti brzi urea izdisajni test u kojem ujutro, natašte, bez pranja zubi i bez ikakvog uzimanja hrane ili pića, puhnete u epruvetu i taj se zrak da na analizu. Ako u zraku postoji spoj koji se zove urea, znači da u želucu imate neželjenog stanovnika, bakteriju zvanu Helicobacter pilory koja može biti uzrok čiru na želucu i dvanaesniku te, u konačnici, i tumora želuca.

Naime, kada puhnete u epruvetu, u tom zraku ne bi smjelo biti uree, jer je naš „normalan“ želudac ne proizvodi. Urea je tamo jer je producira bakterija svojim metabolizmom. Vrlo jednostavno i elegantno!

Onda uzmete „šaku lijekova“ koju pijete tjedan dana i riješili ste se te napasti. I još jedan važan detalj: ne možete se ponovno zaraziti jer dobiti H. pilory moguće je samo u djetinjstvu