x
x

Dijabetičari zaraženi HCV-om imaju korist od antivirusne terapije

  David Čičić, dr. med.

  24.12.2013.

Osobe zaražene virusom hepatitisa C (HCV-om), koje istovremeno boluju od dijabetesa, mogu poboljšati ishod kardiovaskularne i bubrežne bolesti antivirusnom terapijom, tvrdi nova studija objavljena u časopisu Hepatology.

Dijabetičari zaraženi HCV-om imaju korist od antivirusne terapije

Rezultati istraživanja pokazali su manju učestalost terminalne bolesti bubrega, ishemijskog moždanog udara i akutnog koronarnog sindroma u osoba s dijabetesom, kod kojih je HCV infekcija liječena, u usporedbi s neliječenima. U skupini liječenih incidencija terminalne bolesti bubrega bila je 1.1%, ishemijskog moždanog udara 3.1%, a akutnog koronarnog sindroma 4.1%. Incidencije ovih ishoda u skupini neliječenih bile su 9.3% za terminalnu bolest bubrega, 5.3% za moždani udar i 6.6% za akutni koronarni sindrom.

U istraživanje je uključeno 2822 osobe s dijabetesom i HCV infekcijom. U polovice bolesnika (n=1411) infekcija je liječena antivirusnim lijekovima (kombinacija pegiliranog interferona i ribavirina), dok druga polovica (n=1411) nije primala antivirusnu terapiju. Dodatno, autori su analizirali 5644 osoba s dijabetesom, koje nisu bile zaražene HCV-om.

Prethodna istraživanja su pokazala postojanje veze između HCV-a i dijabetesa. Ljudi zaraženi HCV-om pod značajno su većim rizikom za razvoj inzulinske rezistencije i dijabetesa. Oni koji su već razvili inzulinsku rezistenciju, s dijabetesom ili bez njega, imaju lošiji odgovor na antivirusno liječenje, te veći rizik za razvoj fibroze jetre i hepatocelularnog karcinoma. Autori napominju da su potrebna dodatna istraživanja da bismo bolje razumjeli povezanost HCV-a i dijabetesa.