x
x

Dostupna demo verzija Hrvatske farmakopeje 2013

  05.09.2013.

Novo izdanje nacionalne farmakopeje po prvi put se priprema isključivo u elektroničkom (on-line) obliku. Da bi se korisnicima olakšalo nalaženje tekstova, novo je izdanje uređeno po uzoru na Europsku farmakopeju.

Dostupna demo verzija Hrvatske farmakopeje 2013

Hrvatskom farmakopejom bit će obuhvaćeno i najnovije izdanje Normiranih izraza, koje će se nadopunjavati svakim novim dodatkom farmakopeje.

Donošenje novog izdanja Hrvatske farmakopeje od strane Ministra zdravlja očekuje se u listopadu 2013. godine.

Kako biste se upoznali s izgledom i načinom pretraživanja novog izdanja Hrvatske farmakopeje, HALMED je objavio demo verziju jedne od monografija s poveznicama na odgovarajuće tekstove.

Na lijevoj je strani ekrana popis prevedenih tekstova Europske farmakopeje (podebljani naslovi prevedeni su u cijelosti, a ostali djelomice). Naslovi svih tekstova i monografija uključenih u važeće izdanje Europske farmakopeje bit će uvršteni u posebne dvojezične, odnosno trojezične tablice s poveznicama na prevedene tekstove.

Klikom na naslov na lijevoj strani ekrana, na desnoj se strani otvara odabrani tekst. Klikom na označenu poveznicu u tekstu, otvara se odgovarajući reagens, metoda ili drugi povezani tekst. Pretraživanje je moguće i klasičnim načinom, pomoću tražene riječi. U demo verziji na lijevoj strani ekrana za pretraživanje su aktivni samo naslovi izravno vezani uz danu monografiju.

HALMED će u rujnu ove godine donijeti informacije vezane uz dobivanje licenci za korištenje cjelovitog izdanja Hrvatske farmakopeje 2013.

U slučaju problema s preglednikom (Internet Explorer 8 ili noviji), uključite opciju Compatibility View Settings. U slučaju tehničkih poteškoća pri korištenju demo verzije farmakopeje možete se obratiti gospodinu Goranu Šoštaru (goran.sostar@halmed.hr), a za sva stručna pitanja molimo da kontaktirate gospođu Planinku Jakšić (planinka.jaksic@halmed.hr).