x
x

Privatnicima u zdravstvu neće pomoći ni arbitraža

  Andreja Šantek, Poslovni dnevnik

  19.07.2013.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) u četvrtak su počeli arbitražni postupci za 50 privatnih zdravstvenih ustanova koje su se žalile zbog gubitka ugovora s HZZO-om.

Privatnicima u zdravstvu neće pomoći ni arbitraža
U HZZO-u započeti arbitražni postupci za 50 privatnika kojima su odbijeni ugovori vjerojatno će završti negativno zbog sastava sudionika. Ubuduće će o žalbama odlučivati Ministarstvo, nezadovoljnicima ostaje Ustavni sud.

Među njima je i zagrebačka poliklinika Ghetaldus, koja je do 1. srpnja sa Zavodom imala potpisano 20 ugovora za 20 poliklinika, od kojih je svaki bio vrijedan 32.700 kuna mjesečno."HZZO je sa 1. srpnjem jednostrano raskinuo ugovor za 11 naših poliklinika smještenih u Zagrebu, Velikoj Gorici i Zaprešiću. Ovo je velik udarac za nas budući da je prihod od HZZO-a činio 98 posto ukupnih prihoda", kaže dr. Marija Ivkić, pomoćnica ravnatelja, dodajući da je većina ugovora odlazila na plaće liječnika i medicinskih sestara, odnosno da se ponovno vraćala u proračun. I pacijenti su nezadovoljni, kaže, jer je, primjerice, Ghetaldus u Domu zdravlja Siget imao dvije poliklinike i pacijenti su ih smatrali dijelom Doma zdravlja, pa im sada nije jasno zašto moraju plaćati.

Razlog za odbijanje žalbi privatnika u Zavodu pravdaju popunjenošću mreže i svođenjem usluga u financijske okvire, a prihvaćanje 50 ugovora do kraja godine bi ih stajalo dodatnih 23 milijuna kuna. Na arbitraži je bila i poliklinika Medikol, koja je u 2012. imala ugovore s HZZO-om vrijedne 116 milijuna kuna, a danas ima ugovor za PET/CT uslugu, koji će na godišnjoj razini vrijediti oko 60 milijuna. U Medikolu imaju pravni prigovor na postupak ugovoranja, uz objašnjenje da je natječaj proveden za popunjavanje mreže te im je ponuda odbijena s tog osnova.

Stoga im je nejasno zašto se provodi arbitraža jer je i ona odbijena s istim objašnjenjem. Kako doznajemo, nijedan arbitražni postupak neće završiti u korist privatnika jer u postupku sudjeluju dva predstavnika HZZO-a te po jedan predstavnik Ministarstva zdravlja, nadležne komore i zainteresirane strane. Ovo je posljednji put da se provodi arbitražni postupak: ubuduće će rješenje o prihvaćanju ili odbijanju donositi Ministarstvo zdravlja, a nezadovoljni odlukom moći će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom.