x
x

Na zdravstvene usluge neće se plaćati PDV

  06.07.2013.

Porezna uprava Ministarstva financija povukla je sporni članak iz novog pravilnika o PDV-u i sve zdravstvene usluge oslobodila plaćanja PDV-a od 25 posto.

Na zdravstvene usluge neće se plaćati PDV
Privatnici nemaju ništa protiv toga da se na usluge plaća PDV, ali onda se to odnosi na sve zdravstvene usluge, a ne samo na one u privatnim ustanovama", istaknula je Nevenka Kovač, predsjednica HUP-ove Udruge privatnih klinika, lječilišta, bolnica i ustanova za zdravstvenu skrb, ujedno i direktorica specijalne bolnice Sv. Katarina.

Naime, zdravstvene usluge u privatnim ustanovama, za razliku od državnih bolnica, trebale su od 1. srpnja biti oporezovane po stopi od 25 posto što je na noge diglo čitavu privatnu zdravstvenu branšu iz koje su stizale i najave o podizanju Ustavne tužbe zbog diskriminacije prema vlasništvu. No, na sastanku koji je u utorak održan u Poreznoj upravi, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca uspjeli su postići dogovor s Ministarstvom financija. "Točno je da je sporni članak povučen", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić kratko dodajući da njegovo Ministarstvo nije sudjelovalo u donošenju ovog pravilnika. "Bili smo spremni i na podizanje Ustavne tužbe, ali očito je da su i sami shvatili koliko je ova odluka bila kriva i neutemeljena.

Naime, privatnici nemaju ništa protiv toga da se na usluge plaća PDV, ali onda se to odnosi na sve zdravstvene usluge, a ne samo na one u privatnim ustanovama", istaknula je Nevenka Kovač, predsjednica HUP-ove Udruge privatnih klinika, lječilišta, bolnica i ustanova za zdravstvenu skrb, ujedno i direktorica specijalne bolnice Sv. Katarina. Dodala je da bi ovim načinom dvostrukih pravila bila narušena tržišna utakmica. Također je navela i primjer usluga koje se, primjerice, u privatnoj bolnici mogu raditi na uputnicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i uz plaćanje."Po kojoj cijeni će se plaćati jedna odnosno druga usluga?", pita N. Kovač. Naime, privatnici su posljednjih dana upozoravali da će jedan od problema biti upravo ugovorni odnos sa HZZO-om odnosno hoće li ugovorene cijene u sebi već sadržavati PDV čime će se smanjiti cijena usluge prema privatniku ili će cijena biti bez PDV-a pa će u tom slučaju zdravstvo imati 25 posto manje novca.

Privatnici su također podsjetili da su u posljednjih godinu dana cijene ionako smanjenje za 20 do 30 posto te da više nemaju prostora za novo smanjenje. Također su rekli da će posebno biti pogođeni pacijenti koji sami plaćaju uslugu jer bi cijene narasle za 25 posto, što također nije prihvatljivo. Prema svemu sudeći, smatraju privatnici, cijela zbrka oko plaćanja PDV-a na zdravstvene usluge nastala je zbog krivog prijevoda i tumačenja Direktive 2006/112/EC. Naime, u Direktivi se govori o tijelima javnog prava, a ne tijelima sa javnim ovlastima čime se želi naglasiti da zdravstvenu djelatnost (ili barem temeljnu, osnovnu razinu zdravstvenih usluga) u socijalnim državama europske tradicije osigurava država odnosno tijela javnog prava koja se financiraju iz državnog proračuna.

No, to ne znači da ih ne mogu obavljati i pravni entiteti u privatnom ili mještovitom vlasništvu odnosno svi subjekti koji obavljaju istu djelatnost u socijalnim uvjetima sličnim onima u kojima ih obavljaju i 'tijela javnog prava' odnosno, kako je rečeno u Zakonu o PDV-u 'tijela sa javnim ovlastima'. Drugim riječima, nemoguća je diskriminacija poreznih obveznika obzirom na strukturu vlasništva odnosno važna je djelatnost koja se obavlja, a ne tko ju obavlja.