x
x

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. 6.

  13.06.2023.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine, čime se želi ohrabriti i odati počast svim darivateljima krvi te potaknuti aktualne i potencijalne darivatelje na redovito, dobrovoljno i neplaćeno darivanje krvi jer su oni glavni oslonac sigurnih zaliha krvi čime se smanjuje rizik od infekcija koje se prenose transfuzijom (HIV i hepatitis).

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. 6.

Svjetska zdravstvena organizacija s partnerima potiče zajednicu da se pridruže kampanji povodom Svjetskog dana darivatelja krvi pod nazivom „Obojite svijet crveno“ koristeći simbolički crvenu boju u formiranju „kapi ljudske krvi“ na istaknutim javnim mjestima tijekom umjetničkih, kulturnih ili glazbenih događanja ili osvjetljavanjem spomenika, popularnih znamenitosti i građevina.

Unatoč brojnim istraživanjima, krv u cijelosti još uvijek nije moguće nadomjestiti umjetnim pripravkom. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krv.

Tko može darovati krv?

Krv može darovati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja koje uključuje sljedeće karakteristike:

  • dob: od 18 do 65 godina starosti,
  • tjelesna težina: iznad 55 kg - proporcionalna visini,
  • tjelesna temperatura do 37°C,
  • krvni tlak: sistolični 90-180 mm/Hg, dijastolični 50-110 mm/Hg, (vrijednosti normalnog tlaka: <139/<89)
  • puls: 50-110 otkucaja u minuti,
  • hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

Tko ne smije darovati krv?

Oko 10% darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.

www.stampar.hr