x
x

Seminar o borbi protiv krivotvorenih lijekova

  04.06.2013.

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić sudjelovao je na seminaru o borbi protiv krivotvorenih lijekova, koji je danas održan u zagrebačkom hotelu Dubrovnik u organizaciji Međunarodnog istraživačkog instituta za borbu protiv krivotvorenih lijekova (IRACM) i Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Seminar o borbi protiv krivotvorenih lijekova
Lažni lijekovi najčešće se u Hrvatskoj kupuju preko interneta, a riječ je o 'lifestyle lijekovima' za erektilnu disfunkciju i anabolnim steroidima.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je da su u Hrvatskoj zabilježeni slučajevi prodaje ilegalnih lijekova, ali bez posljedica na zdravlje građana. Naveo je da se kod nas čak 10 posto lijekova prodaje na "crnom tržištu", pa je zbog toga izuzetno važna edukacija građana.

"Svaka tvar u tableti i kapsuli može biti i lijek, ali i otrov. Prvi smo u svijetu u transplantaciji organa i zbog toga je također bitna borba protiv lažnih lijekova", kazao je Ostojić.

Lažni lijekovi najčešće se u Hrvatskoj kupuju preko interneta, a riječ je o 'lifestyle lijekovima' za erektilnu disfunkciju i anabolnim steroidima.

Kupnja lijekova preko interneta kazneno je djelo, podsjetio je ministar zdravlja i dodao da je najsigurnija kupnja lijekova u Hrvatskoj u ljekarnama, jer u njima nije zabilježen nijedan slučaj falsifikata.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da je 2011. prodaja krivotvorenih lijekova na globalnoj razini iznosila 60 milijardi eura, a smatra se da samo u Europi tržište lažnih lijekova svake godine postiže vrijednost veću od 10,5 milijardi eura. Riziku od korištenja krivotvorenih lijekova izložen je svaki peti Europljanin, odnosno preko 77 milijuna ljudi.

Iako dosad u Hrvatskoj nisu zabilježene pojave krivotvorenih lijekova u legalnoj prodaji, policija sustavno jača kapacitete za njihovu prevenciju i suzbijanje, jer ulaskom Hrvatske u EU i promjenom zakonodavstva realno je očekivati i tu opasnost, kaže Ostojić.

Predsjednica Interpola Mireille Ballestrazzi pohvalila je Hrvatsku kao jednu od najaktivnijih zemalja u suradnji s Interpolom, te posebno istaknula problem prodaje krivotvorenih lijekova putem interneta.