x
x

Ulje žutog noćurka i boraga nije učinkovito u liječenju ekcema

  08.05.2013.

Ekcem je poremećaj obilježen svrbežom i crvenilom kože. Pogađa i do 20% djece širom svijeta tijekom života. Iako se može popraviti s dobi, nema izlječenja. Mnoga djeca prerastu ovaj poremećaj do srednje škole. Neprestani svrbež osobama koje pate od ekcema čini život vrlo neugodnim, bez obzira na to koliko su stari.

Ulje žutog noćurka i boraga nije učinkovito u liječenju ekcema
Zaključak je analize svih studija da nema statistički značajne prednosti ulja žutog noćurka niti ulja boraga, u usporedbi s placebom. Zaključno, nisu pronađeni dokazi da se ekcem poboljšava nakon uzimanja ovih pripravaka – ništa više nego nakon uzimanja placeba.

Konvencionalna terapija olakšava ljudima život, međutim, neki pacijenti koji ne vide prikladno poboljšanje ekcema nakon liječenja standardnim medicinskim postupcima okreću se komplementarnim i alternativnim terapijama. Ovaj je Cochrane sustavni pregled istražio dva takva proizvoda – ulje žutog noćurka i ulje boraga, koji se uzimaju na usta i za koje se smatra da mogu pomoći oboljelima od ekcema.

Analizirano je 27 studija s ukupno 1596 odraslih i djece iz 12 zemalja. U 19 studija uspoređeno je ulje žutoga noćurka s placebom, a u preostalih 9 ulje boraga s placebom. Istražen je učinak na poboljšanje ekcema i kvalitetu života. Svih 27 studija istražilo je poboljšanje ekcema, ali samo 2 studije ulja žutog noćurka su istražile poboljšanje kvalitete života. Zaključak je analize svih studija da nema statistički značajne prednosti ulja žutog noćurka niti ulja boraga, u usporedbi s placebom. Zaključno, nisu pronađeni dokazi da se ekcem poboljšava nakon uzimanja ovih pripravaka – ništa više nego nakon uzimanja placeba.

Pronađeni su dokazi o pojavama blagih i privremenih nuspojava kod ispitanika nakon uzimanja opisanih pripravaka ili placeba, koje su uključivale glavobolju, nelagodu u želucu ili proljev. Uzimanje ulja žutog noćurka bilo je povezano s antikoagulantnim učinkom (razrjeđenje krvi). U jednoj je studiji objavljeno upozorenje da ulje žutoga noćurka, ako se uzima dulje vrijeme (dulje od godine dana) može potencijalno uzrokovati upale, trombozu i potiskivanje imunološkog sustava zbog polaganog nakupljanja ulja žutoga noćurka u tkivima. Druga je studija prijavila svega jedan slučaj nuspojava nakon uzimanja ulja žutoga noćurka. Nisu pronađeni dokazi za takve štete u kratkoročnim istraživanjima.

Sustavni pregled nije pronašao dokaze da su ulje žutoga noćurka ili ulje boraga učinkoviti za liječenje ekcema. Oba proizvoda, kao i placebo koji je korišten u opisanim studijama, imala su blage i privremene nuspojave koje su uglavnom bile probavne.