x
x

Svjetski dan borbe protiv raka dojke, 23. ožujka 2013.

  23.03.2013.

Obilježavanje 18. po redu „Dana narcisa“ – posvećenog oboljelima od raka dojke održat će se 23. ožujka 2013. godine u sklopu kampanje „Darujmo ružičasti život“. Kampanja „Darujmo ružičasti život“ je projekt Europa Donna Hrvatske - hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke, pod Visokim je pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića i Ministarstva zdravlja. Cilj ovogodišnje kampanje je kupnja aparata za jednokratno zračenje – linearnog akceleratora.

Svjetski dan borbe protiv raka dojke, 23. ožujka 2013.

Predstavljanje kampanje održano je na konferenciji za novinare u srijedu 20. ožujka u Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar". Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Smrtnost je moguće smanjiti ranim otkrivanjem te pravovaljanim liječenjem. Uz smanjenje smrtnosti, izuzetno je važno povećanje kvalitete života oboljelih žena.

Dan narcisa - Svjetski dan borbe protiv raka dojke tradicionalna je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju narcise - cvijet koji simbolizira buđenje života i nade, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Manifestacija se održava u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih od raka dojke.


www.stampar.hr