x
x

Znanstvenici IRB-a istražuju prekomjerno nakupljanje masti u organizmu

  02.12.2012.

Znanstvenicima Laboratorija za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju (LNMN) Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a dodijeljena je stipendija japanske zaklade Tanita Healthy Weight Community Trust za istraživanja s ciljem upoznavanja biološke podloge prekomjernog nakupljanja masti u organizmu.

Znanstvenici IRB-a istražuju prekomjerno nakupljanje masti u organizmu

U projektu ''Identification of gene pathways involved in serotonergic modulation of body weight'' pod vodstvom dr. Lipe Čičin-Šain, znanstvenici IRB-a pokušat će dati odgovor na problem prekomjernog nakupljanja masti koristeći originalni eksperimentalni model štakora Wistar-Zagreb 5HT.

Model štakora razvijen je u LNMN-u selektivnim odabirom životinja prema ekstremnim vrijednostima aktivnosti perifernog serotoninskog transportera s ciljem razjašnjavanja uloge serotoninskog sustava u različitim biološkim procesima, od bazičnih na razini stanice pa do onih vezanih za funkcioniranje organizma u cjelini, kao što su emotivne i spoznajne funkcije.

Serotonin je neurotransmiter tj. kemijska tvar koja prenosi živčane impulse kroz prostor između živčanih stanica ili neurona, a igra važnu ulogu u reguliranju učenja, raspoloženja, spavanja, sužavanju krvnih žila, apetita te u pojavi anksioznosti i migrena. Istraživanja će se provesti na dvije sub-linije štakora koje se razlikuju u aktivnosti serotoninskog sustava (5HT) i posljedično u količini masnog tkiva u organizmu.

Danas je na svijetu pola milijarde ljudi gojazno što čini oko 12 posto svjetskog stanovništva, a porazna statistika govori da se broj udvostručio posljednjih 25 godina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Hrvati drže čvrsto peto mjesto u Europi. 'Ruđerovi' znanstvenici pokušat će otkriti kako aktivnost serotoninskog sustava utječe na razvoj pretilosti.

Voditeljici projekta dr. Lipi Čičin-Šain certifikat stipendije uručio je predstavnik europskog ureda Tanita korporacije, g. Stefan Horrer, 27. studenog 2012. u prisutnosti ravnatelja Instituta dr. Tome Antičića i predstojnika Zavoda za molekularnu biologiju dr. Igora Webera.

Tanita Healthy Weight Community Trust je neprofitna fondacija japanske vlade koja djeluje u sklopu Tanita korporacije, vodećeg japanskog proizvođača elektronskih mjernih instrumenta.

Osnovana je 1994. godine povodom 50-godišnjice osnutka same Tanita korporacije i od tada svojim godišnjim stipendijama podržava znanstvena istraživanja i edukacijske programe usmjerene na razumijevanje nastanka i sprečavanje pretilosti, bolesti koja je danas poprimila epidemijske razmjere.